17. maj 2022

Må vi leje vores sommerhus ud, lige så meget vi vil?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik,

Min mand og jeg har investeret i et gammelt sommerhus, som vi gerne vil sætte i stand og leje ud til turister.

Da det er første gang, at vi gør os i den slags, har vi nogle spørgsmål, som du måske kan svare på:

Er der en grænse for, hvor meget man må leje et sommerhus ud? Eller skal man selv bruge det også?

Hvordan sætter man prisen? Er der en øvre grænse, som med lejligheder?

På forhånd mange tak for hjælpen,

Med venlig hilsen,

L

!: Kære L,

Der er ingen krav til, at I selv benytter sommerhuset. Så I kan leje det ud i det omfang, det i øvrigt er tilladt.

Der er et max antal uger, hvor et sommerhus må udlejes. Det er oplysninger, I normalt vil få, hvis I henvender jer til et professionelt udlejningsbureau.

Der kan derudover også være krav i lokalplaner eller i grundejerforeningens vedtægter, der sætter begrænsninger for det, så det skal I i hvert fald undersøge på forhånd, så I ikke kommer i karambolage med reglerne.

Med hensyn til lejens størrelse, gælder lejelovens regler i princippet også sommerhusudlejning, men jeg har nu ikke set eksempler på, at der er sket lejenedsættelse eller der er ført sager på det, men i teorien kan der være en udfordring.

Hvis en lejer vil rejse et sådan krav, skal de føre bevis for, at huslejen er forkert. Det tror jeg vil være en meget vanskelig bevisbyrde at løfte og det økonomiske udbytte ved sådan en sag, vil ganske givet også gøre, at interessen ikke er til stede.

Når nu det er et sommerhus, I vil leje ud på permanent basis, kan I overveje, om I vil lave en aftale med et professionelt udlejningsbureau:

De håndterer ofte mange af de praktiske ting, som slutrengøring, aflæsning af forbrug og så videre. Det koster selvfølgelig en sum penge, men alternativet er, at I selv skal stå for det og have alt besværet.

Der er særlige skatteregler for udlejning af sommerhuse. I kan finde mere information om dette på Skats hjemmeside.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner