...
04. Apr. 2019

Min overbo har bygget om: Hvordan kommer jeg generne til livs?Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
?: Hej Henrik

Jeg bor i en andelslejlighed og har for cirka ét år siden fået ny overbo. Inden de flyttede ind, blev der foretaget en gennemgribende renovering af deres lejlighed, og jeg havde gennem et par måneder deres håndværkere i min lejlighed bl.a. for at flytte rør.

De ville helst have sænket mit loft og lade deres rør løbe nede hos mig, men det sagde jeg nej til.

Alt i alt var det en rigtig kedelig proces med diskussioner både med de nye beboere og med deres byggechef.

Nu er min lejlighed plaget af konstant støj på badeværelset fra en ventilator eller udsugning, vandet i mit toilet reduceres, når de trækker ud ovenpå, og hvis jeg er væk i nogle dage, kan vandet være sunket så meget, at der er luft til faldstammen, som gør, at der lugter af kloak.

Jeg har forsøgt at gøre overboerne opmærksom på problemet i badeværelset, men svaret er, at de har fået tilladelse af bestyrelsen.

Jeg har også forsøgt at gøre bestyrelsen opmærksom på problemet, men så vidt jeg forstår, ønsker de ikke at gå ind i sagen.

Hvad kan jeg gøre for at "få min lejlighed tilbage”?

Vh
B

!: Kære B

Det første, du skal gøre, er at prøve at afdække, hvad der er årsagen til problemerne. Du bør overveje at finde en byggetekniker, der både har forstand på VVS-delene og støjdelen. Hvis ikke det er muligt, så prøv at finde en der kan koordinere de forskellige undersøgelser.

Forinden du iværksætter undersøgelserne, skal du bede om at få et prisoverslag - dette skal du sende til bestyrelsen og overboen og gøre opmærksom på, at du vil rejse krav om, at de skal betale det, hvis undersøgelserne viser, at der er noget galt.

Jeg synes, det er besynderligt, at bestyrelsen ikke vil gå ind i sagen. I den forbindelse kan du overveje at bringe sagen op på generalforsamlingen, hvor du kan stille et forslag, der pålægger bestyrelsen at undersøge tingene.

For så vidt angår faldstammen, skal du måske også tale med andre beboere, der er tilsluttet faldstammen, for at høre, om de også oplever problemet. Endeligt kan du i kommunens byggearkiv undersøge, om der er opnået de fornødne tilladelser til at gennemføre ombygningen.

Når overbo og bestyrelsen øjensynligt ikke vil samarbejde om at finde en løsning, må du desværre nok indstille dig på, at det kan blive en besværlig ”kamp”.

Venlig hilsen
Henrik Høpner
Del det på