Hver uge svarer boligadvokat Henrik Høpner på spørgsmål om boligmarkedet.
10. Maj 2022

Nabos garage tager havudsigten: Er det lovligt at bygge henover skel?Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
?: Kære Henrik,

Vi er de lykkelige ejere af et gammelt bindingsværkshus på Bornholm.

Da huset overfor os på den anden side af vejen blev opført i 1997, blev der samtidig opført en selvstændig åben carport, der er fire meter høj og lå 2,9 meter fra skellet på ejendommen.

Efterfølgende har vores nabo forlænget carporten og samtidig monteret porte, så det er blevet til en "garage".

Når man kigger på BBR-registret kan man med det blotte øje se, at garagens tag rager godt ud over ejendommens matrikel.

Er det lovligt? Og hvis ikke - hvem skal man indberette til; Bornholms Regionskommune?

Det skal bemærkes, at vi har et rigtigt godt "naboforhold", så vi tænker at så længe vores nabo bliver boende, så vil vi leve med, at der er taget noget af vores "havudsigt", men vi vil gøre indsigelse, i så fald ejendommen bliver sat til salg.

På forhånd mange tak for hjælpen!

Med venlig hilsen,

S

!: Kære S,

Naturligvis må man ikke bygge hen over skellet, og det vil i så fald være naboen, hvis grund der er bygget ind over, der er den primære krænkede i denne sag. Det er derfor også dem, der er har den primære baggrund for at angive en anmeldelse.

I har dog også en selvstændig mulighed for at give en anmeldelse, og det skal ske til byggemyndighederne i Bornholms Amtskommune.

Når I vælger ikke at anmelde jeres nuværende naboer overfor, hvilket nok også er fornuftigt for at bevare det gode naboskab, risikerer i på længere sigt, at der kan vindes hævd på arealet i forhold til naboen, der er den primære til at gøre indsigelse.

Det kan også tænkes, at myndighederne vil se gennem fingrer med det, hvis naboen ikke klager eller hvis der etableres et såkaldt byggeretsligt skel mellem de to grunde i samarbejde med naboen.

Det tror jeg nu ikke er sket ud fra det, du beskriver om byggeriet, men når alt kommer til alt, skal I gøre op med, om I kan leve med, at udsigten er lidt forringet eller alternativet; at miste det gode naboskab. Den del kan jeg ikke vejlede jer om.

Med venlig hilsen,

Henrik
Del det på
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga