09. Okt. 2018

Ny ejer har fået dispensation til at holde en større hund: Kan vi trække tilladelsen tilbage på generalforsamlingen?Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
?: Til Jurahjørnet,

I vores ejerforening har en ny ejer i købsaftalen betinget sig af, at vedkommende via en allonge til vedtægterne får livslang dispensation fra ejerforeninges husorden vedrørende husdyr.

Den livslange dispensationen er fra vores 10 kilo-regel, som er maksimal vægten for hunde i husordenen. Den nye ejers hund er en meget stor hund på 30 - 40 kg.

På en ekstraordinær generalforsamling bliver tilladelsen skriftligt givet af fem ud af syv beboere, altså flertal i både antal og fordelingstal, som vedtægterne beskriver.

Skal allongen til vedtægterne tinglyses for at være glædende, og kræver det 100 procents accept fra alle syv beboere, da det er en meget omfattende dispensation?

Kan allongen til vedtægterne - forudsat den er gældende - på en efterfølgende generalforsamling om nødvendigt aflyses?

Mvh.

K

 

!: Kære K

Husordenen er, som jeg opfatter det, ikke tinglyst. En husorden vil normalt kunne ændres enten på generalforsamlingen eller -afhængigt af vedtægterne - af bestyrelsen.

Hvis man skal give en dispensation fra husordenen, er det afgørende, hvilken type dispensation der er tale om. Der kan være situationer, for eksempel ved ændring af regler for udlejning med mindre dette allerede er beskrevet i vedtægten, der kan kræve enighed i foreningen. Hvis det har været af afgørende betydning, at hunde max må veje 10 kg, kan en tilsvarende godt tænkes at være gældende i denne situation.

Jeg mener, at der i sagen godt kan være indikationer af, at beslutningen kræver 100 procent tilslutning. Det kræver imidlertid en gennemgang af vedtægter og husorden at afgøre spørgsmålet endeligt.

Jeg vil anbefale, at I taler med foreningens administrator, og hvis I ikke har en sådan, at I kontakter en advokat og får afklaret problemet. Hvis der er tale om en vedtægtsændring, skal denne tinglyses for at have gyldighed overfor kommende ejere.

Det vil efter min opfattelse ikke være muligt, når man først har givet dispensationen, at tilbagekalde denne - med mindre der er hjemmel til det i tilladelsen.

Venlig hilsen

Henrik Høpner
Del det på