Nye regler skal gøre det sikrere at købe hus. Foto: iStockphoto
25. Apr. 2012

Nye regler for tilstandsrapporter: Det skal du være opmærksom påHar du dit hus til salg?

Så bør du læse med her.

Fra den 1. maj 2012 træder der nemlig nye regler for tilstandsrapporter i kraft, og det betyder blandt andet, at din nuværende tilstandsrapport formentlig ikke er dækkende efter 1. maj.

Problemet kan dog løses ved at få lavet et tillæg - der blandt andet beskriver tagets restlevetid, varmeinstallationer, termostatventiler og hustypen - til tilstandsrapporten, så den er gyldig i resten af perioden.

Men for nogle sælgere vil det bedre kunne betale sig at købe en helt ny rapport, mener Henrik Høpner, som er boligadvokat hos Advodan i Lyngby og tidligere formand for Danske Boligadvokater.

Overvej en ny
- Hvis man f.eks. har fået lavet en tilstandsrapport i januar, så udløber den i juli.

Her bør man overveje, om man ikke skal sørge for at få udarbejdet en ny rapport i stedet for at få lavet et tillæg, for den oprindelige tilstandsrapports levetid forlænges ikke, selvom man har fået opdateret den med tillægget, siger Henrik Høpner, der både ser fordele og ulemper ved de nye regler.

- Tilstandsrapporterne og ejerskifteforsikringerne bliver dyrere, fordi de skal omfatte mere, og da der er tale om en frivillig ordning, vælger nogen - især sælgere af de rigtig billige huse - måske ikke at bruge penge på rapporten.

Til gengæld tror jeg, at man i forhold til de normale og lidt dyrere huse får en bedre information om ejendommen, og det er til gavn for køberen, siger Henrik Høpner.

Tag og el
Ifølge de nye regler skal det fremgå, om bygningens tilstand er ringere end tilstanden i tilsvarende bygninger af samme alder, og der skal desuden afdækkes bygningsskader eller tegn på skader.

Tagets restlevetid skal beskrives detaljeret, og tilstandsrapporten skal derudover indeholde et oplysningsskema fra sælgeren.

De nye regler kræver også en generel hustypebeskrivelse og en rapport om ejendommens elinstallationer.

Skal man have lavet et tillæg til sin nuværende tilstandsrapport, skal det udarbejdes af den samme bygningssagkyndige, som i sin tid lavede rapporten.
Del det på