Hver uge svarer boligadvokat Henrik Høpner på spørgsmål om boligmarkedet.
08. Jun. 2021

Ønsker hussalg i budrunde: Kan vi skrive det ind i mæglerkontrakten?Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.?: Kære Henrik


Vi vil gerne sælge vores hus – og selvfølgelig helst til en rigtig god pris. Vi har haft tre ejendomsmæglere ude, og de har alle sammen sagt, at de allerede har masser af købere til et hus som vores. Vi ved godt, at de er sælgere – og at det måske ikke går helt så let, som de giver udtryk for. Men omvendt vil vi gerne sikre, at mægleren er klar på at tage huset i budrunde, hvis alle køberne, han taler om, er interesseret. 


Vi er klar over, at det betyder mere arbejde for mægler, hvis han skal holde flere fremvisninger – og ikke bare kan sælge til den første den bedste, der byder udbudsprisen. Kan man på en eller anden måde få skrevet ind i kontrakten, at huset skal i budrunde, hvis der er flere interesserede – og hvordan sikrer vi, at mægler ikke bare siger, at der kun var én interesseret køber?


Er vi forpligtede til at sige ja, hvis mægler finder en køber, der vil give udbudsprisen? Eller må vi gerne bede om lidt betænkningstid til vi ser, om der kommer flere bud? 


Det er et rigtig dejligt hus med havudsigt, der ligger rigtig godt i Espergærde, så vi vil bare gerne have så meget som muligt ud af det – og være sikre på, at vi gør det smarte. 


Tak for din hjælp, 


B og H


 

!: Kære B og H, 


Når du skal vælge ejendomsmægler, er det vigtigt, at der er en grundlæggende tillid mellem dig og den mægler, du vælger. 


Mægleren vil og er forpligtet til at sikre dig det bedst mulige salg. Når mægler udarbejder en formidlingsaftale, skal mægleren sætte en vurderingspris - og så kan I derefter aftale en højere udbudspris.


Når mægler kommer med en køber til den aftalte pris, er mæglerens opgave som sådan løst, og derfor skal der betales salær for arbejdet. 


Er der flere købere, der på samme tid viser interesse for ejendommen og beder om købsaftale, er det normalt, at ejendommen udbydes i budrunde. 


Det giver ingen mening at udbyde en ejendom i budrunde, hvis der kun er en køber. Det ville ogå være forkert i forhold til køberen, der så reelt set risikerer at byde for højt, fordi man fejlagtigt har givet indtryk af, at der er flere købere.  


I kan godt få skrevet ind i kommissionsaftalen, at I vil have en betænkningstid, men det kan næppe forventes at være meget mere end en uge eller to. 


Standardmæssigt bortfalder købers underskrift automatisk efter otte dage, netop for at sikre køber mod, at sælger spekulerer alt for meget i at få flere købere frem. 


Hvis I får vurderet huset til en pris, som I er indstillede på at sælge det til, og der kommer en køber, som er villig til at give prisen, synes jeg I bør være tilfredse med det.  


Mægleren har krav på honorar, når der kommer et købstilbud på udbudsprisen/vurderingsprisen. Hvis I så vælger ikke at tage imod buddet, må I starte forfra. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner

Del det på