Foto: Steffen Muldbjerg, Unsplash
06. Sep. 2022

Optimistiske sælgere? Forskellen på udbuds- og salgspriser vokserDet er ikke længere en nyhed, at boligmarkedet i år er sløvet en del i forhold til de to foregående år med et overaktivt marked.

Men alligevel ser det ud til, at sælgerne alligevel har været lige lovligt optimistiske med at prissætte deres boliger:

I hvert fald er forskellen på udbudspriserne og de priser, boligerne rent faktisk bliver solgt for, blevet markant større i det første halve år af 2022.

Det skriver boligmediet boliga.dk.

I gennemsnit er villaerne og rækkehusene nemlig blevet solgt til kvadratmeterpriser, der ligger 6,1 procent under den pris, som de først kom til salg for. I hårde kontanter er det en besparelse tæt på 1.000 kroner pr. kvadratmeter eller knap 150.000 kroner for et hus på eksempelvis 150 kvadratmeter.

Hvorimod det gennemsnitlige afslag i det første halve år af 2021 lå  på 4,7 procent.

- Markedet er lige nu i en situation, hvor udviklingen vender rundt. Derfor skal sælger og køber lige finde hinanden. Nu har det i lang tid været sådan, at sælgerne kunne forholde sig til nogle meget høje priser i nabolaget, og så har de haft en forventning til, at de kunne få det samme for deres bolig, siger Mikkel Høegh, der er boligøkonom hos Jyske Bank.

- Køberne oplever derimod, at deres rådighedsbeløb med videre er blevet justeret, når de er i banken. Så det er meget naturligt, at man står et stykke fra hinanden. I sidste ende vil et prisafslag så være det, der kan få enderne til at mødes, siger han til Boliga.dk.

Dobbelt så stort afslag


Køberne og sælgerne er altså en del længere fra hinanden end tidligere, når der skal findes en pris. Det er især på ejerlejligheds- og sommerhusmarkedet, at der er sket noget.

Begge steder er størrelsen på det gennemsnitlige afslag – der skulle til før en sælger og køber kunne mødes - nemlig fordoblet ifølge Boliga.dk:

De sommerhuse og ejerlejligheder, der er blevet solgt i den første halvdel af året, er i gennemsnit blevet handlet til kvadratmeterpriser 5,9 og 4,1 procent under den pris de først kom på markedet for. I samme periode sidste år lå tallene på henholdsvis 2,8 og 2,2 procent.

En markant udvikling, der i kroner og ører svarer til, at sommerhuskøberne i år i gennemsnit har fået et afslag i prisen på lidt over 1.300 kroner pr. kvadratmeter.

Ejerlejlighederne er derimod blevet solgt 1.500 kroner under udbudsprisen pr. kvadratmeter – eller med et afslag på omkring 105.000 kroners for en lejlighed eksempelvis på 70 kvadratmeter.


Se de aktuelle udbudspriser i dit område her


 
Del det på
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga