18. jan. 2022

Pizzeriaet under min lejlighed larmer: Hvad kan jeg gøre?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Kære Henrik, 


Jeg har et spørgsmål, som jeg håber du kan hjælpe mig med. Jeg er for nyligt flyttet ind i en lejelejlighed, som ligger på 1. sal i et lejlighedskompleks fra 30’erne i en forstad til København ejet af et pensionsselskab, der lejer alle boligerne ud. 


I stueetagen direkte under min lejlighed ligger der et pizzeria. Det er i sig selv ikke noget problem, men jeg har – efter jeg er flyttet ind – fundet ud af, at de har et køleskab, som larmer så meget, at det kan høres oppe i min lejlighed. Det er især forstyrrende, når jeg skal sove, da det åbenbart er placeret lige under mit soveværelse og larmen forstyrrer min nattesøvn. De har også andre maskiner, der bipper og larmer på alle tider af døgnet. 


Kan man gøre noget? Og er det i så fald min udlejer, der skal tage kontakt til pizzeriaet og udarbejde en løsning? 


Med venlig hilsen, 


L


 

!: Kære L, 


Umiddelbart tror jeg desværre ikke, at der er så meget at gøre ved det. Støjgener skal være ganske voldsomme, før en udlejer kan kræve, at en lejer skal støjdæmpe.


Jeg går ud fra, at pizzeriaet også lå der, før du flyttede ind, så der er ikke tale om en ny anvendelse af lejemålet. Men mange udlejere er heldigvis til at tale med, så prøv at kontakte din udlejer eller tal med pizzeriaet og hør til, om der er mulighed for en eller anden form for støjdæmpning


Måske kan det gøre forskellen at flytte køleskabet et par centimeter ud fra væggen. Men lejeretsligt set står du i en besværlig situation. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner