Foto: Bill Oxford, Unsplash
26. Aug. 2022

Rekordlavt niveau: Fremtiden kan byde på flere tvangsauktionerDer bliver fortsat længere og længere mellem tvangsauktionerne. Det står klart efter årets første syv måneder, hvor antallet af boliger, der bliver begæret på auktion, er faldet markant i forhold til sidste år.

Det skriver boligmediet Boliga.dk.

Indtil videre er antallet af begærede førsteauktioner i 2022 faldet 16 procent på landsplan i forhold til samme periode sidste år, hvor 656 boliger endte i fogedretten – i år er det tal skrumpet ind til 549.*

Tendensen kan især tilskrives den store interesse for at købe bolig og den lave rente, som prægede boligmarkedet frem til foråret i år, fortæller Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom hos Nordea Kredit:

- Når renten er lav, er mange familier i stand til at holde deres økonomi flydende, selvom de rammes af økonomiske problemer. For eksempel ved at omlægge deres boliglån. Og så har det for mange været muligt at sælge deres bolig på normale markedsvilkår frem for at ende på en tvangsauktion i fogedretten på grund af den ekstraordinært store handelsaktivitet under coronapandemien.

Særligt i nogle dele af landet er tvangsauktioner et særsyn: For eksempel på Bornholm, hvor der i året første syv måneder ikke har været nogen modsat sidste år, hvor fem boliger på det her tidspunkt var blevet begæret i fogedretten.

I hovedstaden er antallet tæt på halveret med blot otte begærede auktioner i 2022 versus 17 sidste år, viser tal fra Boliga.dk.

 

Flere auktioner i vente


Selvom antallet af tvangsauktioner er raslet ned, går det ikke helt lige så hurtigt som tidligere: Mellem 2020 og 2021 var faldet i samme periode nemlig lidt over 17 procent.

Det er heller ikke helt urealistisk, at der med de nye dønninger på boligmarkedet igen kommer flere boliger under hammeren:

- Renten er på vej op igen, og både husholdninger og virksomheder ser mere pessimistisk på fremtiden. Det vil få ledigheden til at stige i det kommende år, hvilket vil resultere i en lavere interesse for at købe ejerbolig. Det, forventer vi, vil få antallet af tvangsauktioner til at stige, men der vil være tale om en stigning fra et ualmindeligt lavt niveau til et nyt lavt niveau, siger Lise Nytoft Bergmann til Boliga.dk.

- Det er selvfølgelig en hård oplevelse for de berørte familier, der ufrivilligt mister deres hjem, men det er ikke noget, den almindelige boligejer behøver at bekymre sig om. Når en bolig sendes på tvangsauktion, er der ofte flere forhold i spil end de økonomiske.

Størstedelen af de nuværende boliger på auktion ligger i Jylland - helt præcis 60 ud af 96 i følge tvangsauktionssitet iTvang.dk.  Særligt i det nordjyske, hvor 27 ejendomme lige nu er på auktion.

 

Se boliger på tvangsauktion her


 

*Boliga.dk har medtaget begærede førsteauktioner på alle boligtyper i de første syv måneder af 2022 samt samme periode i 2021 og 2020. Ejendomme begæret på tvangsauktion, bliver ikke nødvendigvis solgt på auktion.

 

SE OGSÅ: Hvad skal din bolig egentlig koste?


Tjek prisen på en bolig, også selvom den ikke er til salg, på Boliga.dk. 

Del det på
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga