Foto: Javier Rincón, Unsplash
28. Jul. 2022

Ro på: Længere mellem de lynhurtige bolighandlerSidste år stod der så mange købelystne danskere klar, når boligerne kom til salg, at antallet af hurtige handler med en liggetid på max 14 dage eksploderede.

Men i dag ser boligmarkedet noget anderledes ud; det første halve år af 2022 har nemlig budt langt færre af de lynhurtige hushandler end sidste år.

Det skriver boligmediet Boliga.dk.

Indtil videre er der i årets første seks måneder blevet solgt omkring 1.800 villaer, 840 ejerlejligheder og 275 sommerhuse på landsplan med en liggetid på to uger eller under.

Det er et fald på 42 procent i den slags handler på villamarkedet, 55 procent for ejerlejlighederne og hele 66 procent for ferieboligerne sammenlignet med den samme periode sidste år* – hvor køberne altså var noget mere vakse ved havelågen.

Det betyder også, at sælgerne nok i højere grad skal væbne sig med tålmodighed end tidligere. Det fortæller Lisette Rosenbeck Christensen, der er økonom hos Arbejdernes Landsbank.

- Boligsælgerne skal indstille sig på, at boligmarkedet er på vej ind i en ny tid, der er præget af massiv modvind fra højere renter, energi- og forbrugerpriser samt øget økonomisk usikkerhed, siger hun til Boliga.dk.

- Antallet af bolighandler er aftaget, mens boligudbuddet lige så langsomt kravler op ad. Det giver boligkøberne mere at vælge i mellem og længere betænkningstid til at vælge den rigtige bolig. Så de hurtige handler vil ikke falde helt bort, men der vil være betydelig færre af dem, siger Lisette Rosenbeck Christensen.

 

Stadig ikke normalt niveau


Selvom der er blevet noget længere mellem de virkelige hurtige bolighandler, så er der stadig flere af dem, end før coronakrisen fik boligmarkedet til at boome:

Ifølge Boliga.dks tal blev der i det første halve år af 2020 – dengang virussen for første gang indtog landet - solgt knap 1.300 villaer, 660 ejerlejligheder og blot 97 sommerhuse, hvor en køber var fundet maks 14 dage efter de ramte markedet – altså et godt stykke under antallet i år.

Et tegn på, at vi stadig ikke er helt tilbage til normalen, ifølge Lisette Rosenbeck Christensen.

- Boligmarkedet er droslet stille og roligt ned fra det hæsblæsende tempo, der toppede i foråret sidste år, samtidig med at boligudbuddet i år har været utroligt lavt. Derfor har boligkøberne ikke haft meget at vælge imellem. Det har ført til flere hurtige handler, end vi normalt ser, siger hun til Boliga.dk.

Boligkøberne i Østjylland står for størstedelen af de lynhurtige villahandler; omkring 17 procent.  Ikke overraskende er det i Hovedstaden, hvor næsten halvtreds procent – og dermed flest - af de hurtige lejlighedshandler finder sted.

Derimod er det på Vest- og Sydsjælland, at flest sommerhuse bliver solgt på maks 14 dage med 28 procent af de hurtige handler i år.

 

Se de nyeste boliger til salg her


 

* Boliga.dk har opgjort antallet af villaer/rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse, der er blevet solgt i første halvår 2020, 2021 og 2022 efter en liggetid på maks 14 dage til salg på det offentlige boligmarked fordelt på landsplan og landsdele.

 

SE OGSÅ: Leder du efter en bolig i et bestemt område?


Opret en søgeagent på Boliga.dk og få besked, når der kommer et boligmatch til salg. 

Del det på
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga