Foto: Presse
08. Maj 2019

Sådan får du fibernet i dit hjemEr du en af de mange danskere, der jævnligt har problemer med at internettet ikke kører, som det skal? Det kan være, at du får det irriterende lille timeglas på skærmen, lige når du sidder og ser Game of Thrones, eller at din teenager klager over, at det er umuligt at spille online med vennerne. Så er fibernet løsningen, du bør overveje.

Et moderne hjem er fyldt med ting og sager, der bruger internettet. De fleste danskere streamer i dag serier og film fra forskellige streamingtjenester, ligesom mange helt har droppet deres normale TV-signal og kun ser TV over nettet. Derudover bruger mange internettet til at streame musik eller til at spille online spil. Det er en helt anden belastning af hjemmets internet, end for bare få år siden. Og det bliver kun værre i fremtiden, når man forventer at vores belysning, køleskabe, overvågningskameraer og meget andet i stigende grad kommer på nettet. Man kalder det Internet of Things - eller IoT.

Den fremtidssikrede løsning hedder fibernet - eller fiberbredbånd, som det også kaldes. Fibernet giver hurtigt internet til alle husets enheder, og har den enorme fordel, at det er ligegyldigt om der er 1 eller 100 enheder tilsluttet: hastigheden forbliver den samme.

Fibernet består af store kabler, der graves ned i jorden. Hvert kabel indeholder tusinder af tynde lysledere, som hver især ikke er tykkere end et menneskehår, som transporterer data med lysets hastighed. Fordelen er, at hver enkelt lysleder således kan transportere enorme mængder af data - faktisk kan alle Danmarks ADSL-forbindelser teoretisk set samles i nogle få lysledere.

Hvis du vil have fiberbredbånd i din bolig, skal du først finde ud af, om der er gravet fibernet ned i dit område. Det kan du enten undersøge på internetudbydernes hjemmesider eller ved at kontakte kommunen. Den helt lavpraktiske metode er at spørge dine naboer, om de har fibernet - hvis de har det, kan du også få det. Det betyder nemlig, at der allerede ligger et kabel i vejen, hvor du bor, og så skal du blot have foretaget en fibernet installering i dit hjem.

Det sker ved hjælp af en stikledning, som føres fra hovedkablet ind i dit hjem Rent praktisk foregår det ved, at der skal graves en smal rende fra vejen ind til det sted i hjemmet, hvor du vil have stikledningen ind. Her bliver der boret et hul i muren, så ledningen kan komme ind i hjemmet, hvorefter der opsættes en fiberboks, der fungerer ligesom den du kender fra din ADSL-forbindelse.

Hvis der ikke er gravet kabler ned i dit område, er udsigterne desværre lidt længere. Men der bliver heldigvis arbejdet i hele landet på at udbrede fibernet, og ved at henvende dig til din lokale kommune, kan du få oplysninger om, hvor langt man er med arbejdet der, hvor du bor.

Fibernets pris afhænger af, hvilket område, du bor i, og hvilken udbyder du vælger. Nogle foretager installationen helt gratis, andre steder kan man få tilskud fra kommunen. Det er altid en god idé at undersøge forskellige udbydere og ikke mindst at tale med kommunen om, hvad der er af muligheder for at få støtte.
Del det på