ANNONCØRINDHOLD
09. dec. 2019

Sådan sliber du en bordplade af træEn bordplade af træ vil med årenes løb blive lidt slidt at se på, men heldigvis kræver det ofte ikke andet end en slibning, og så er bordpladen så god som ny. Hvis du gerne selv vil prøve at slibe din bordplade, vil vi her kort gennemgå processen, men du kan også altid købe en professionel slibning af bordplade for et sikkert og flot resultat.


Det skal du bruge


Når du skal slibe en bordplade af træ kræver det, det rette udstyr. Først og fremmest skal du bruge en elektrisk sliber eller rystepudser med sandpapir i korn 80, 120 og 240, som passer til. Køb også lidt løst sandpapir til de områder, hvor maskinen ikke kan nå. Derudover er det en god idé med sikkerhedsbriller, da slibning af bordplade ofte sviner og støver ufatteligt meget, og det er svært at slibe med støv i øjnene. Hvad end du anvender en sliber eller rystepudser vil du opleve, at de larmer en del, når de er i brug, og derfor er det også en god idé at anvende høreværn. Når bordet er slebet skal det have en omgang olie og poleres. Derfor skal du også købe den ønskede bordolie, slibeklodser med poleringspuder og et par klude.


Forberedelse inden du sliber


Inden du påbegynder slibningen skal bordpladen tørres af, så du sliber på en ren overflade. Tør derfor overfladen grundigt af med en karklud, så skidt og snavs bliver fjernet. Er bordpladen en del af dit køkken, entre eller badeværelse, skal du huske at dække alle vaske, komfurer, kanter, tilstødende skabe og vægge af med malertape. Hermed undgår du at ridse resten af inventaret med maskinen. 


Når du sliber bordpladen


Når bordpladen er klar til slibning, starter du med det grove sandpapir 80, og sliber med rolige bevægelser i årernes retning. At slibe en bordplade kræver tid og grundighed, hvis du vil have et flot og jævnt resultat. Arbejd dig efterhånden op i korn 120 og afslut med korn 240 for en fin og blød overflade. Husk alle hjørner og kanter, når du sliber og arbejd systematisk, så du sliber lige meget over hele bordpladen. Er der meget støv på bordpladen, kan det være en god idé at støvsuge den, inden du sliber kanter og hjørner med en slibeklods eller kantsliber. Afslut med løst sandpapir ved de svære detaljer, som maskinen eller slibeklodsen ikke kan nå.


Efter slibningen - Påfør olie og puds


Inden du giver bordpladen olie, skal den tørres ren for støv med en karklud. Gør det gerne et par gange, så du er helt sikker på, at der ikke er efterladt små støvpartikler, inden du påfører olien i et tyndt lag med en poleringspude. Masser olien helt ned i bordpladen, så den bliver mere modstandsdygtig over for snavs i fremtiden, og lad det suge  5-10 minutter. Eventuel overskydende olie tørres af med en klud og bordpladen poleres med roterende bevægelser. Dit bord er nu nyslebet, har fået olie og er blevet pudset, og dermed klar til brug i mange år.
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga