Hver uge svarer boligadvokat Henrik Høpner på spørgsmål om boligmarkedet.
23. Feb. 2021

Salg af andelsbolig: Hvordan kan jeg give mine datter pengene?Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.?: Kære Henrik, 


Min datters lejebolig blev for cirka 25 år siden lavet om til en 


andelsbolig. I den forbindelse kom boligen over i mit navn, så min søn også kunne bruge den, da min datter flyttede til Sverige.


Nu vil min datter gerne sælge lejligheden, men hvordan gør vi det, så hun får pengene? 


Jeg selv er pensionist og bor i egen bolig på landet. Jeg har boet i lejligheden i omkring ni måneder sammen med søn, da jeg blev skilt for 15 år siden, men besluttede mig for at flytte tilbage til min bolig på landet, som jeg havde haft fremlejet.


Skal jeg betale skat af salget og hvor meget drejer det sig om?


Hvordan kan jeg give min datter pengene uden at få problemer. Er der noget jeg skal være opmærksom på med henblik på salget?


Med venlig hilsen, 


K


!: Kære K, 


Når der er tale om ejerboliger, findes der en særregel, der populært bliver kaldt parcelhusreglen, der betyder, at salg af ejerboliger er skattefri, så længe grundarealet er under 1.400 kvadratmeter og ejer har boet i boligen. Hertil er der nogle yderligere undtagelser, der kan medføre skattefrihed ved ejerboliger. 


Når det kommer til andelsboliger, findes der tilsvarende regler i aktieavancebeskatningsloven, og det vil i din situation - når du har boet i andelen - efter min opfattelse betyde, at du ikke skal betale skat af avancen. Det er dog en klar forudsætning, at du reelt har boet i andelen i de ni måneder, du beskriver. 


Hvis du er det mindste i tvivl, vil jeg anbefale, at du beder om en såkaldt bindende forhåndsbesked hos Skat. 


Med hensyn til dit ønske om at forære provenuet til din datter, vil det udløse gaveafgift på 15 procent, bortset fra bundfradraget, der i dag ligger på cirka 68.000 kroner om året.


Når du beskriver, at du også har en søn, bør du overveje, om de ikke begge skal begunstiges for at undgå problemer i familien. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner


 
Del det på