...
10. Apr. 2019

Skal vi betale til vedligeholdelse af fællesarealer, vi ikke bruger?Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
?: Kære Henrik

Jeg håber, du kan hjælpe mig med nedenstående spørgsmål:

Vi har en ejerlejlighed i en ejendom med 11 lejligheder. Vores lejlighed er den eneste lejlighed i bygningen, som har egen indgang, som ikke er via en trappeopgang.

Vi mener derfor ikke, det er rimeligt, at vi skal bidrage til rengøring af de andre lejligheders trappeopgange. Vi har ikke noget at gøre på trappeopgangene. Vi skal ikke igennem trappeopgangene for at komme til et loftrum, kælderrum eller andet fællesareal.

De øvrige ti lejligheder siger, vi skal være med til at betale, da trappeopgangene er et fællesareal. Alle de øvrige ti lejligheder har en del af trappearealet medregnet i deres boligareal i deres BBR-meddelelse. Men vores lejlighed har ikke trappearealet medregnet i vores boligareal.

Ejerforeningens vedtægter siger ikke noget specifikt om trappeopgangene, blot at alle ejerne skal være med til at betale for rengøring af fællesarealer.

Kan de øvrige ti lejligheder tvinge os til at bidrage til rengøring af deres trappeopgange, som jo er en del af deres boligareal?

Det er selvfølgelig ikke et stort beløb, men rent principielt virker det forkert og nedværdigende, at vi skal være med til at betale for rengøring af trappeopgange, som vi aldrig bruger og ikke har noget formål med at bruge.

På forhånd tak,
Med venlig hilsen,
H

!: Kære H

Når du køber en ejerlejlighed, bliver du en del af et større fællesskab – nogen vil måske betegne det, som et skæbnefællesskab. Og selvom det muligvis kan forekomme lidt urimeligt, at I skal være med til at betale for rengøring af fællesarealer, I ikke bruger, skal det være særskilt bestemt i vedtægterne, såfremt I skal friholdes.

Da jeg har forstået, at det ikke er nævnt i vedtægterne, er I efter min opfattelse forpligtet til at være med til at betale for renhold og vedligeholdelse af trappen.

Hvis det går jer på, kan I evt. stille et forslag om ændring af foreningens vedtægter, så I bliver friholdt fra denne post.

I bør dog overveje, om det er besværet værd særligt henstillet til, at en vedtægtsændring kræver tinglysning og derfor vil kunne medføre store omkostninger.

Hvis det havde betydning, da I købte lejligheden, ville I kunne have konstateret det ved på daværende tidspunkt at have gennemgået vedtægterne nøje.

Venlig hilsen
Henrik Høpner
Del det på