Hver uge svarer boligadvokat Henrik Høpner på spørgsmål om boligmarkedet.
12. Okt. 2021

Skal vi købe en lejlighed til vores sønner eller låne dem pengene?Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
?: Hej Henrik,

Vi vil gerne købe en lejlighed til vores to drenge, da vi har arvet nogle penge. Vi tænker, at den ældste får en lejlighed, som han på et tidspunkt – når den yngste vil hjemmefra – kan enten dele med sin lillebror eller ”give videre”. 

Er det smartest, at vi køber en ejerlejlighed og udlejer til dem som et forældrekøb, eller skal vi hellere låne dem pengene, så de selv kan stå på ejerpapiret – og skal de i givet fald begge to stå på som ejere helt fra start? 


Med venlig hilsen


L


 

!: Kære L, 


Hvis ikke pengene fra arven allerede er udbetalt og boet dermed afsluttet, bør I overveje, om I skal give et arveafkald, således pengene går direkte til jeres drenge. På den måde springer man et led over og kan spare arveafgiften på 15 procent. 


Såfremt pengene allerede er blevet udbetalt, kan det være en overvejelse at lade drengene købe lejligheden direkte – ikke mindst fordi det vil give dem mulighed for at komme videre rent økonomisk på et senere tidspunkt. Særligt lige i øjeblikket, hvor der er drøftelser om, hvordan ejendomsavancebeskatningen skal udformes i fremtiden. 


Hvis I vælger at købe selv, skal I være opmærksom på, at lejen skal være markedskonform, så der ikke opstår problemer ved selve udlejningen. En anden mulighed kunne være, at I låner pengene ud til jeres drenge på et såkaldt familielån, så de kan købe lejligheden selv. 


Det kan være en problemfyldt affære, hvis de to drenge måske går hen og bliver uvenner. Så spørgsmålet er, om de skulle have mulighed for at købe hver deres lejlighed, når den tid kommer. Det er noget, der kan skabe problemer og ufred i familien, selvom I har de allerbedste intentioner. Det vigtigste er, at alle aftaler er nedskrevet, og der er fuld åbenhed om, hvad I foretager jer. 


Under alle omstændigheder vil jeg anbefale, at I finder en advokat, der kan hjælpe jer med at få udarbejdet de nødvendige dokumenter. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner

Del det på
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga