Når hammerslaget på tvangsauktionen har lydt, er den gennemsnitlige besparelse på 38 procent på sommerhuset. Foto: iStockphoto
30. Maj 2012

Spar 38 procent på sommerhuskøbetGår du i tanker om at købe et sommerhus?

Så bør du måske overveje at købe det på tvangsauktion. Der er nemlig mange penge at spare.

Nye tal fra tvangsauktionssiden itvang.dk viser, at den gennemsnitlige kvadratmeterpris på et bortauktioneret sommerhus er 38 procent lavere, end hvis man købte det i almindelig fri handel, men prisforskellen varier dog en del fra region til region.

I Region Sjælland er der således knap 48 procents forskel på kvadratmeterpriserne på fritidhuse solgt henholdsvis på auktion og i fri handel, mens forskellen i Region Midtjylland er nede på omkring 26 procent.

Besparelsen ved køb af sommerhuse på tvangsauktion er til gengæld  mindre, end hvis man køber helårshuse på auktion, hvor den gennemsnitlige besparelse er helt oppe på 50 procent.

Det skyldes ifølge Frederik Rovsing, adm. direktør for itvang.dk, at der typisk er større interesse for auktionerne over sommerhuse.

Går på kompromis
-  Købere af sommerhuse er formentlig mere villige til at gå på kompromis med beliggenhed og stand end købere af et almindelige helårshuse.

De kan blandt andet kigge i flere områder og i en bredere bygningsstand end købere til almindelige helårshuse, hvor man skal have fast bopæl.

Denne mindre kræsenhed over for sommerhuse giver et større fremmøde på tvangsauktionerne og typisk en højere pris og derved en mindre besparelse end ved køb af sommerhuse, siger Frederik Rovsing.

Ingen ejerskifteforsikring
Inden man giver sig i kast med en tvangsauktion, er det dog en god idé at alliere sig med fagfolk.

Ved en almindelig fri handel modtager køberen som oftest en tilstandsrapport, der beskriver ejendommens synlige mangler samt et tilbud om at tegne en ejerskifteforsikring, der dækker evt. skjulte mangler ved boligen.

Ved køb på tvangsauktion bliver der ikke lavet en tilstandsrapport, ligesom købere ikke bliver tilbudt at tegne nogen ejerskifteforsikring.

Derfor er det vigtigt, at en interesseret køber af en ejendom på tvangsauktion besigtiger ejendommen med en byggesagkyndig, inden tvangsauktionen afholdes.

Den byggesagkyndige vil kunne udarbejde en rapport, som minder om tilstandsrapporten, hvorefter det bliver op til en interesseret køber at værdisætte risikoen for skjulte mangler ved ejendommen i forbindelse med fastsættelsen af det maksimale bud, man ønsker at afgive på tvangsauktionen.

Brug en advokat
En anden forskel er, at ved køb i fri handel har private seks dages fortrydelsesfrist, hvilket ikke er tilfældet ved køb på tvangsauktion.

Private opfordres altid til få en advokat til bistå i forbindelse med af køb fast ejendom, og særligt ved køb af ejendom på tvangsauktion bør en køber være bistået af en advokat.

I øjeblikket er 39 sommerhuse rundt om i landet sat på tvangsauktion.

Her er de fem højest vurderede af dem

5. Væggerløse, Falster

Ifølge salgsopstillingen på huset, der både er sat på tvangsauktion og udbudt via en mægler, er der tale om et velindrettet og rummeligt pool-fritidshus i Væggerløse, opført i træ med eternittag, beliggende på randbeplantet grund i Stovby

Boligen ligger ca. 600 m. fra badestrand og den offentlige vurdering er sat til 1,6 mio. kr.

Se tvangsauktionen her

4. Dronningmølle, Nordsjælland

Sommerhuset er opført i 1959 med om- og tilbygning i 1986.

Boligarealet er på 85 kvadratmeter, og ejendommen indeholder 4 værelser, et toilet og et badeværelse.

Udenfor er der anlagt to flisebelagte terrasser, og der hører desuden garage og udhus til ejendommen.

Boligen er vurderet til 1,75 mio. kr. og har tidligere været forsøgt solgt for knap tre mio. kr.

Se tvangsauktionen her

3. Grevinge, Vestsjælland

108 kvadratmeter bolig er der til køberen af dette sommerhus, som er bygget i 2011.

Boligen indeholder entré, fordelingsgang, stort badeværelse med bruseniche, soveværelse og to værelser, bryggers, stue, køkken/alrum.

Det er en god idé at have hænderne skruet ordentligt på eller at hyre en håndværker, da huset ikke er færdigbygget indendørs.

Den offentlige vurdering lyder på 2.050.000 kr.

Se tvangsauktionen her

2. Skagen, Nordjylland

Skagen er et af Danmarks mest populære og feterede sommerhusområder, og dette hus har tidligere været forsøgt afsat for 4,2 mio. kr., men uden held.

Højeste bud på 1. tvangsauktion lød på 1,5 mio. kr. hvilket er ca. to mio. kr. under den offentlige vurdering.

Den kommende køber kan se frem til et samlet boligareal på 72 kvadratmeter, der blandt andet dækker over entre, badeværelse med gulvvarme, køkkenafdeling med indbygget keramisk plade, stueafdeling med pejs og to soveværelser.

Fra stuen er der udgang til sydvendt terrasse og have.

1. Vejby, Nordsjælland

2,5 mio. kr. lød buddet på 1. auktion,hvilket er 1,7 mio. kr. under den offentlige vurdering på boligen i Vejby.

Ejendommen ligger tæt på stranden, udgør samlet set 95 boligkvadratmeter og byder udover hovedhuset på en garage og to udhuse.

Ejendommen er indrettet med entré med adgang til udestue, hvorfra der igen er adgang til to værelser. Fra entréen er der også adgang til resten af huset, som består af et soveværelse, et nyere badeværelse samt stue og nyere køkken-alrum.

Bygningen opvarmes med elovne og elpaneler, herunder to varmepumper. Desuden er der en brændeovn i stuen.
Del det på