25. jun. 2019

Sprunget vandrør: Hvem skal dække skaderne?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik,

Jeg bor til leje i en boligforening, hvor jeg står for delvis indvending vedligeholdelse.

Jeg har været så uheldig, at der er sprunget et vandrør på loftet, der har skadet loftet og væggene i køkkenet, gangen, stuen og toilettet. Et værelse er sluppet.

Boligen er fra 1962 og ifølge en ældre dame, der har været vicevært heroppe fra det blev bygget og fortsat bor her, har ejendommen aldrig fået skriftet vandrør på loftet.

Nu er problemet, at jeg skal genhuses, og boligforeningen siger, at min indboforsikring skal betale, hvilket jeg ikke forstår, da jeg ikke er forpligtet til udvendig vedligeholdelse og ikke en gang har adgang til loftet.

Er boligforeningen forpligtet til at vedligeholde ejendommen udvendigt?

Venlig hilsen
R

Kære R

Når der sker en pludselig skade som et sprunget vandrør, vil det være en forsikringsbegivenhed. I denne sag er der, som jeg vurderer det, to forsikringer i spil; den ene er ejendommens forsikring, der skal dække de skader, der er opstået som følge af det sprængte vandrør herunder også maling af loft og væg.

Den anden er din egen indboforsikring, den skal dække de skader, der er opstået på dit indbo, og også de genhusningsomkostninger, der er. Hvis der er behov for, at dine møbler skal opmagasineres, skal den også dække dette.

Der kan opstå en diskussion om, hvem der skal betale selvrisikoen på din indboforsikring. Men det er efter min opfattelse også det eneste, der burde være tvivl om.

Prøv at tage en drøftelse med forsikringsselskabet, hvor du har din indboforsikring – de vil være sandsynligvis være indstillet på at hjælpe med at finde den rette løsning.

Venlig hilsen
Henrik Høpner