14. jan. 2021

Støvsuget: Huspriserne falder trods rekordlavt boligudbud



Hvis man bare har fulgt lidt med i det danske boligmarked, er det næppe gået ens næse forbi, at danskerne handlede boliger som aldrig før  under det mildt sagt udfordrende år 2020, hvor Corona-pandemien indtog verden.

Det er resulteret i, at udbuddet af boliger til salg aldrig har været lavere end lige nu. Noget der i teorien skulle få huspriserne til at stige i takt med efterspørgslen, men helt nye tal fra boligmediet Boliga.dk viser, at landets gennemsnitlige priser i stedet er faldet.

I årets første måned lyder den gennemsnitlige udbudskvadratmeterpris på villaer og rækkehuse til salg landet over nemlig på 14.494 kroner - hvilket er fire procent lavere end samme tid sidste år.

- De faldende udbudspriser er ikke udtryk for, at boligmarkedet er kommet under pres den seneste tid, men for at de mest attraktive og dermed også dyreste boliger hurtigt bliver solgt. Handelsaktiviteten har været høj - og mange steder er der ikke længere ret meget til salg, siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom og chefanalytiker hos Nordea Kredit.

- Det betyder, at de billige boliger fylder relativt mere på ejendomsmæglernes hylder, end de plejer, og det får de gennemsnitlige udbudspriser til at falde, siger hun til Boliga.dk.

Lige nu er der blot lidt over 24.500 villaer og rækkehuse til salg på det offentlige boligmarked i Danmark - det er 8.000 færre end for 12 måneder siden, hvor køberne havde over 32.500 huse at vælge imellem.

SE OGSÅ Drømmer du om at bygge dit eget hus?  
Find lige det, der passer til dig på Boliga.dk - Byg Hus


Her stiger priserne


Selvom huspriserne er faldet lidt, hvis man ser på hele landet som en samlet enhed, så er der også områder, hvor priserne er fortsat med at stige ufortrødent.

Det er blandt andet tilfældet i Bornholm og Solrød Kommune, hvor udbudskvadratmeterpriserne ifølge Boliga.dk er steget med henholdsvis 22 og 19 procent i forhold til januar 2020.

- I nogle kommuner har boligmarkedet så meget fart på, at der er næsten lige stor efterspørgsel efter alle boligerne, der er til salg i området. Det ser vi for eksempel på Bornholm og i Solrød, men også i København, hvor markedet er næsten støvsuget for boliger, siger Lise Nytoft Bergmann.

- Derfor er der ikke ret mange udbudte boliger med lang liggetid i de her områder, og det presser udbudspriserne op. I nogle kommuner - som for eksempel Bornholm og København, går udviklingen næsten for stærkt, og der kunne vi godt ønske os, at der kom noget mere til salg.

Både i Solrød og Bornholm Kommune er antallet af huse til salg godt og vel halveret. Og i København, hvor kvadratmeterpriserne på de udbudte huse er steget 14 procent, er der lige nu kun 173 villaer og række til salg - sammenlignet med 329 den 1. januar sidste år.

Ifølge Lise Nytoft Bergmann vil udbuddet af boliger formentlig stige lidt hen over foråret i takt med at foråret kommer, for herefter at falde igen - med stigende priser til følge.h

 

Se de gennemsnitlige priser på huse i din kommune her


 

SE OGSÅ Drømmer du om at bygge dit eget hus?  
Find lige det, der passer til dig på Boliga.dk - Byg Hus
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga