24. maj 2019

Storbyerne går et gear ned: Flere andelsboliger udbydes til salg



Foto: Matt Morelli, Unsplash

Har du været på boligjagt i storbyerne indenfor de seneste år uden at have lommerne fyldte med millioner og atter millioner,
kender du sikkert til kampen om andelsboligerne: Med hyppige besøg på diverse salgssites og endeløse henvendelser til sælgere, der er blevet bestormet af andre interesserede købere.

Men ifølge nye tal fra boligsitet Boliga.dk er der godt nyt på andelsfronten i København og Aarhus.

For mens første kvartal 2018 bød på det absolut laveste antal udbudte andelslejligheder, et år er startet ud med siden før krisen, så var der atter mere at vælge mellem i år.

På landsplan blev der således udbudt 846 andelslejligheder til salg i første kvartal 2019, hvilket er godt 100 mere end i 2018.

I Københavns Kommune ramte 209 andele markedet mod 179 året før. Og i Aarhus har de andelsboligsøgende haft 92 boliger at vælge mellem mod 78 i første kvartal 2018 og kun 54 i samme periode 2017.

- Efter en årrække hvor antallet af udbudte andelsboliger i de store byer er raslet ned, så er der i 2019 kommet flere andelsboliger til salg, men udbuddet ligger fortsat i den lave ende - og stigningen er ikke noget, som får alarmklokkerne til at ringe hos mig, siger Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom og chefanalytiker hos Nykredit.

 


På det laveste


Det er særligt priserne i landets to storbyer, der har ophøjet andelsboligerne til markedets helt hotte vare.

En gennemsnitlig ejerlejligheds-kvadratmeter i København udbydes da også til 39.862 kroner, mens en tilsvarende i Aarhus koster 31.350 kroner.* Det svarer til, at en gennemsnitlig ejerlejlighed på 80 kvadratmeter koster henholdsvis 3,2 og 2,5 millioner kroner.

Det er dog en anelse mindre end sidste år - og netop det smitter ifølge Mira Lie Nielsen også af på andelsmarkedet.

- Lige så vel som ejerlejlighedsmarkedet er bremset op efter en hæsblæsende årrække, så er farten også gået et gear ned på andelsboligmarkedet, hvor prisen for en andel også er kommet højt op mange steder.

- Der er desuden bygget en del nye andelsboliger i de største byer, og det har også været med til at skubbe udbuddet op. Den nuværende lidt lavere fart på andelsboligmarkedet er at foretrække, da det mindsker risikoen for, at andelsboligmarkedet overophedes, og vi fx ser købere som presses ud i situationer med penge under bordet for at få lov at købe en andelsbolig, siger hun til Boliga.dk.

Selvom antallet af andele udbudt til salg offentligt er steget, er der fortsat ikke nær så meget for køberne at vælge mellem, som der har været.

I kriseårene fra 2009 til 2014 blev der i første kvartal udbudt mellem 2.100 og 3.575 andele til salg i Københavns Kommune og mellem 225 og 272 i Aarhus Kommune. Samtidig var liggetiden også oppe på mellem 163 og 309 dage.

Til sammenligning viser Boliga.dks tal, at den gennemsnitlige liggetid for andelsboligerne, der var udbudt til salg i 2019s første kvartal, lød på 66 dage i København og 110 dage i Aarhus.


Se andelslejligheder udbudt til salg i
København
Aarhus


 

*Boliga.dk har opgjort det gennemsnitlige antal udbudte andelslejligheder, liggetider og salgskvadratmeterpriser på ejerlejligheder i første kvartal i perioden 2019-2007.