Foto: Bill Oxford, Unsplash
28. Okt. 2021

Stort fald i tvangsauktioner: Forsvindende få huse ender i fogedretten


På ganske kort tid er der blevet vendt op og ned på det danske boligmarked, som i løbet af det meste af 2020 og 2021 stortrivedes på trods af coronapandemi, restriktioner og nedlukninger.


Boligpriserne eksploderede, og danskerne kæmpede for at få fingrene i en af de boliger, der blev færre og færre af på mæglernes hylder - og den store efterspørgsel har ikke mindst sat sine spor på antallet af tvangsauktioner.


Det viser nye tal fra Boliga.dk.


I løbet af 2021 er der indtil videre 732 villaer, der er blevet begæret på en såkaldt førsteauktion - den første af op til to auktioner, som en bolig behandles på, når den ender på tvang. Med blot to måneder tilbage af året, er det 36 procent færre tvangsauktioner, end der blev begæret i hele 2020, hvor 1.146 huse blev kaldt i fogedretten.


- Pandemien har gjort det klart, at det er vigtigt at have en god og velfungerende base, og det betyder, at der er flere købere end sælgere på markedet. Boligejere, der har oplevet økonomiske udfordringer, har derfor i mange tilfælde været i stand til at finde en hurtig køber, inden kreditorerne har begæret ejendommen på tvang, siger Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom hos Nordea Kredit .


- De lave renter, den faldende arbejdsløshed og en større opsparing under nedlukningerne hjælper selvfølgelig også til.


LÆS OGSÅ Drømmer du om en solrig terrasse?


Prøv Boligas skyggekort, inden du køber drømmehjemmetFlere tvangsauktioner i vente?


Efter mere end et år med speederen i bund er farten taget af på boligmarkedet: Priserne er ikke længere på vej mod skyerne i raketfart - og udbuddet af boliger er begyndt at stige igen efter det ramte et historisk lavt niveau tilbage i foråret.


Selvom boligmarkedet har fundet sig et lidt roligere stadie, er det dog ikke umiddelbart ensbetydende med, at flere huse igen vil ende på tvangsauktion i fremtiden:


- De sidste måneder er arbejdsløsheden faldet, og beskæftigelsen er nu på et højere niveau, end inden pandemien ramte. Det, forventer vi, får en positiv betydning for antallet af tvangsauktioner i den kommende tid, siger Lise Nytoft Bergmann til Boliga.dk.


- Tvangsauktioner skyldes dog ikke kun økonomi men også sundhedsmæssige og sociale problemer. Det er en ulykkelig situation, som er svær at afhjælpe, og derfor skal vi desværre ikke forvente, at tvangsauktionerne helt forsvinder, selv om samfundsøkonomien er god og renten lav.


Også i 2020 faldt antallet af huse, der endte på tvangsauktion i fogedretten. Det var dog med mere beskedne seks procent i forhold til antallet året før i 2019, hvor der var 1.217 begærede førsteauktioner.Se boliger på tvangsauktion her 


 

LÆS OGSÅ Drømmer du om en solrig terrasse?


Prøv Boligas skyggekort, inden du køber drømmehjemmet


 

*Boliga.dk har medtaget begærede førsteauktioner over alle boligtyper indtil videre i 2021 samt i hele 2020 og 2019. Ejendomme begæret på tvangsauktion er ikke nødvendigvis solgt på tvangsauktion.  

Del det på
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga