12. maj 2021

Udgift i ejerforening: Skal vi betale efter fordeling eller lige over?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Kære Henrik,


Bestyrelsen i vores ejerforening har besluttet, at samtlige 16 ejerlejligheder skal have udskiftet vandmålerne for koldt og varmt vand, så der kan etableres fjernaflæsning af målerne.


Det drejer sig om en kollektiv beslutning, hvor bestyrelsen nu afkræver ejerne betaling efter enheder uden hensyntagen til lejlighedernes tinglyste fordelingstal.


Bestyrelsen henviser til foreningens vedtægter, hvoraf det fremgår af §15 stk 2 - citat:


”Ejerforeningen sørger for vedligeholdelse og fornyelse af ejerlejlighedens fælles forsyningsledninger og fællesinstallationer indtil disses individuelle forgreninger til/i de enkelte lejligheder.”


Kan bestyrelsen med hjemmel i ovenstående tilsidesætte lejlighedernes tinglyste fordelingstal og kræve ensartet betaling fra alle ejerlejlighedernes ejere?


Med venlig hilsen, 


I


 

!: Kære I, 


Når bestyrelsen træffer en beslutning med henvisning til vedtægterne, forudsætter jeg, at bestyrelsen har undersøgt tingene nærmere. 


Vandmålere er omfattet af et fælles vedligehold og selve beslutningen forekommer for så vidt rimelig, netop fordi der er en måleenhed pr. lejlighed og det ikke har noget med lejlighedens størrelse – om dermed fordelingstallet – at gøre. 


Imidlertid er det en fravigelse fra normale retningslinjer, så jeg synes, at du skal prøve at udfordre bestyrelsen og bede dem om at argumentere nærmere for det. Således, at der ikke senere opstår en diskussion, når der skal aflægges regnskab.


Hvis I har et separat vandregnskab, hvor fornyelse og vedligehold af forsyningen indgår, kan tingene stille sig noget anderledes, men som udgangspunkt kræver det en særskilt hjemmel, hvis man skal fravige de normale fordelingstal. 


Med venlig hilsen, 


Henrik

Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga