25. feb. 2020

Udlejer vil hæve min husleje mere end aftalt: Er det lovligt?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik

Jeg flyttede ind i en lejebolig i en privat ejet ejendom i 2003. I 2005 blev ejendommen lavet om til en andelsboligforening – jeg har aldrig modtaget en ny lejekontrakt.

Ved indflytningen var der udført boligforbedringer, og aftalen med de private ejere var, at jeg pr. 2011 skulle betale 954 kr. pr. måned for de udføre forbedringer.

Nu har jeg fået et brev fra administrationen om, at det kommunale tilskud har været bortfaldet siden 2011, og at jeg derfor skal have en yderligere huslejestigning på 833 kr. pr. måned.

I min lejekontrakt står der; ”den lejestigning, der opkræves, kan dog ikke overstige den, der beregnes efter reglerne om lejefastsættelse ved aftalt boligforbedring på grundlag af de dokumenterede udgifter til projektets gennemførelse”.

Er det lovligt at kræve stigningen?

Venlig hilsen
S

!: Kære S,

Det forhold, at ejendommen går fra udlejningsejendom til andelsbolig, ændrer ikke på de rettigheder og forpligtelser, du har som lejer. Du skal således heller ikke have nogen ny lejekontrakt, da ejendommen skiftede ejer fra privat udlejning til andelsbolig: Du skal populært sagt bare betale husleje til en anden; nemlig andelsboligforeningen.

Hvorvidt foreningen nu er berettiget til at opkræve merhusleje, beror på en helt konkret fortolkning af din lejekontrakt. Jeg vil foreslå, at du i første omgang protesterer overfor lejeforhøjelsen og meddeler foreningen, at du fastholder, at din leje skal forhøjes som hidtil. Det kan medføre, at foreningen opgiver kravet eller skal indbringe det for retten. I den situation vil du formodentlig have mulighed for at opnå dækning til retshjælp via din indboforsikring. Alternativt kan du prøve at indbringe sagen til Lejernes Landsorganisation.

Venlig hilsen
Henrik Høpner
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga