14. Mar. 2019

Udstationeret i 4 år: Kan jeg beholde min gamle andelslejlighed imens?Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
?: Hej Henrik

Jeg har job i en anden by i en fireårig periode og har i den forbindelse lejet en pendlerlejlighed af en privat udlejer der og bor der i hverdagene.

Samtidig ønsker jeg at beholde min lille andelslejlighed i min hjemby, hvor der er pligt til at bo. Andelslejligheden vil jeg bruge i forlængede weekender og ferier, indtil ansættelsen er slut.

I den første periode har jeg - med andelsforeningens bestyrelses godkendelse - fremlejet andelslejligheden. Det kan tillades i to år.

Mit problem er, at jeg nu i de resterende år ønsker at undgå at sælge andelslejligheden for at kunne flytte tilbage i den igen, når ansættelsen er slut. Jeg vil gerne betale husleje mv. begge steder for at opnå dette.

Hvor skal jeg vælge at have min adresse? Hvordan håndterer jeg dette problem på bedste vis uden at miste retten til andelslejligheden?

På forhånd tak!

Mange hilsener fra

G

!: Kære G

I første omgang bør du nok overveje at tage en yderligere drøftelse med andelsboligforeningen for forhåbentlig at opnå dispensation fra reglerne, så du kan fremleje den i en yderligere to-årig periode.

Problemet er, at du ved at have fremlejet den i de første to år rent faktisk har ”dokumenteret”, at du ikke har brug for boligen, hverken i forlængede weekender eller ferier.

Alternativt kan du fastholde, at din primære bolig er andelsboligen -og det forhold, at du arbejder et andet sted, hvor du ikke har mulighed for at køre frem og tilbage hver dag, ikke betyder, at du har opgivet din faste adresse og tilknytning til din andelsbolig.

Populært sagt kan man sige; at din tilværelse udover dit arbejde udgår fra din andelsbolig, og det er derfor, du samtidig bevarer din folkeregisteradresse i andelsboligen.

Det er en lidt kompliceret position, du står i, og du bør nok overveje at få mere konkret juridisk rådgivning til at finde en løsning.

Venlig hilsen

Henrik Høpner
Del det på