Hver uge svarer boligadvokat Henrik Høpner på spørgsmål om boligmarkedet.
26. Jul. 2021

Min kæreste vil købe sig ind i mit hus: Kan jeg kræve forkøbsret, hvis vi går fra hinanden?Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
?:  Kære Henrik, 

Min kæreste vil gerne købe sig ind i mit hus, så vi ejer det fælles. Hun har råd til at betale halvdelen af den aktuelle værdi, så vi kan komme til at eje det 50:50. 


Jeg vil gerne lade hende købe sig ind – men omvendt, hvis det ikke holder mellem os, hvilket jeg selvfølgelig håber, at det gør, vil jeg gerne have mulighed for at beholde mit hus. 


Kan man lave en klausul eller noget, som giver mig retten til at købe hende ud – og skal man i givet fald fastsætte prisen nu til at være hendes indskud eller måske halvdelen af den aktuelle værdi, hvis det på et tidspunkt skulle gå galt? Hvad er det smarte at gøre?


Venlig hilsen


L


 

!: Kære L, 


Jeres situation er ikke så forskellig fra situationen, hvor ugifte samlevende køber hus eller lejlighed i fællesskab.


Her vil man ofte være i en situation, hvor den ene part har flere penge med, har en tilknytning til det købte eller af helt andre årsager skal have nogle rettigheder. 


Den slags aftaler reguleres i en samejeoverenskomst, hvor tingene står beskrevet, om du for eksempel har forkøbsret eller ret til at købe din medejer ud på på forhånd aftale vilkår. 


Det er normalt altid nemmere at blive enige om den slags ting, når man er gode venner og ser fremad, fremfor at problemet først opstår når huset skal sælges. 


En boligadvokat kan hjælpe jer med at få disse dokumenter udarbejdet og der skal også laves et skøde på overdragelsen af halvdelen. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner

Del det på
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga