Hver uge svarer boligadvokat Henrik Høpner på spørgsmål om boligmarkedet.
19. Jul. 2021

Vores tidligere mægler har måske fundet en køber: Skal vi lave en ny formidlingsaftale?Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.?: Kære Henrik


Vi har haft vores sommerhus i Ebeltoft til salg i lang tid hos en ejendomsmægler, men der kom ingen køber, vi tog det derfor af markedet i maj i år og afregnede med mægler. 


Nu er der én fra vejen, der har vist sig yderst interesseret i huset og henvendt sig til ejendomsmægleren med henblik på en fremvisning. Mægler har spurgt, om vi er interesserede i at lave en ny aftale med ham. 


Vi kunne godt lide ham og havde et godt samarbejde, men vi er dog ikke så interesserede i at lave en ny aftale til mange tusind kroner pga. én henvendelse – vi havde egentlig besluttet at vente med at prøve igen til efter sommerferien, men omvendt vil vi jo gerne af med det. 


Må vi sætte et skilt ud til vejen om, at huset er til salg og så selv sælge og fremvise det - eller skal et nyt salg gå gennem vores gamle mægler, når det nu er ham, der har gjort os opmærksomme på den mulige køber? 


Venligst,


B


 

!: Kære B, 


Når aftalen med ejendomsmægleren ophører, vil mæglerens krav på honorar ved et senere salg normalt også ophøre. Det gælder dog ikke, hvis køberen - før aftalen med mægleren er udløbet - har været i kontakt med ejendomsmægleren.


Det gælder heller ikke, hvis der kommer en ny mægler på sagen, så er det denne, der får honoraret.


Så udgangspunktet er nok, at ejendomsmægleren ikke har krav på honorar, såfremt kontakten med den nye køber er sket, efter aftalen er udløbet. 


Overfor det står der, at I måske slet ikke var kommet i kontakt med den nye køber, hvis den tidligere ejendomsmægler ikke havde kontaktet jer på ny. 


Jeg vil helt praktisk foreslå, at I aftaler et fast honorar med ejendomsmægleren, hvis han gennemfører en fremvisning med den nye køber – og bliver det ikke til noget, så er I stadig frit stillet.  


Alternativet med at sætte et skilt ud på vejen, kan naturligvis også godt lade sig gøre, men I kan risikere, at ejendomsmægleren vil komme for at kræve honorar alligevel. Om det lykkedes ham er tvivlsomt, men fremfor at have balladen med en mulig retssag om honoraret, vil en aftale om kun denne køber være at foretrække. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner

Del det på