Nyhedsbrevet Bolignyt

Jeg bor i udlandet. Kan jeg uden problemer sælge min lejlighed i København?

Skrevet af Boliga.dk (13. december 2017)


...


Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
?: Hej Henrik

Jeg er dansk statsborger, der bor i USA.

Jeg har tidligere haft fast bopæl i DK (fra 1985-90), ligesom jeg i 1995 købte en ejerlejlighed i København K, som jeg fortsat ejer.

I 2001 købte jeg et sommerhus i Frederiksværk, som jeg også fortsat ejer med min (britiske) mand.

Siden 2002 har jeg boet uden for Danmark, men har i hele perioden ejet de to nævnte boliger.

Sommerhuset bruger vi selv og lejer ud om sommeren via et bureau, og vores lejlighed i KBH har også været lejet ud hele tiden, dels fordi det er for dyrt at have den stående tom, dels fordi vi herved (går jeg ud fra, uden at jeg nogensinde har undersøgt sagen) opfylder kravet om bopælspligt - at en helårsbolig ikke står tom.

Nu har jeg imidlertid fundet en anden lejlighed i Kbh. K, som jeg gerne vil købe (og jeg vil gerne sælge den, jeg ejer, som ligger på Gråbrødretorv).

I dag betaler jeg dansk skat af lejeindtægt af egen bolig, men betaler skat i USA - hvor jeg pt. bor - af min løn.

Lønnen udbetales godt nok i Danmark, men jeg opgiver beløbet i USA.

Det vil sige, at jeg rent teknisk har begrænset skattepligt i Danmark.

Mit spørgsmål er: kan jeg uden problemer sælge min helårsbolig i Kbh. K og købe en ny?

Den nye vil ikke stå tom heller, for dels arbejder min mand en del i København, dels vil vi leje den ud resten af tiden via samme bureau, som pt. lejer vores nuværende helårsbolig ud.

Med venlig hilsen
A

!: Hej A

Jeg forudsætter, at du spørger ind til, om du kan få skattemæssige problemer.

Det kan ikke afvises, både fordi der kan være et spørgsmål om avanceskat ved salget, men også spørgsmålet om, hvorvidt de danske skattemyndigheder fremadrettet vil betragte dig som fuld skattepligtig til Danmark.

Udfordringen er, som du beskriver det, at din ægtefælle vil benytte helårsboligen i København i noget af tiden.

Kombineret med, at I har et sommerhus i Danmark, og det forhold, at du har indtægt i Danmark, gør, at jeg vil anbefale dig at bede om en bindende forhåndsbesked hos Skat, så du ikke risikerer at foretage uhensigtsmæssige dispositioner.

En bindende forhåndsbesked kræver, at du beskriver situationen meget nøje, men hvis vi tager udgangspunkt i det spørgsmål, du har rejst her i brevkassen, er du et godt stykke af vejen.

I dit bindende svar kan du eventuelt også spørge om, hvorvidt det har betydning, om lejligheden, du planlægger at købe, er omfattet af kravet om bopælspligt eller ej.

Mvh.
Henrik Høpner

Den version af browseren Internet Explorer du bruger er forældet. Den har kendte sikkerhedshuller og ulemper og begrænsede funktioner. Vi opfordrer dig derfor til at opgradere til en nyere moderne browser. Du kan opgradere din browser ved at klikke her.