29. nov. 2017

Skal der betales skat ved salg af forældrekøbslejlighed?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik

Vi bor i en stor ejerlejlighed på Frederiksberg, som vi har tænkt os at sælge om nogle år for at rejse ud og lave noget nødhjælpsarbejde i nogle måneder.

Vi vil sætte vores ting til opmagasinering og opgive vores folkeregisteradresse i Danmark imens, og når vi kommer hjem, agter vi at flytte ind i en forældrekøbslejlighed, som vores ældste søn har boet i gennem de sidste ni år.

Efter et års tid kunne vi finde på at rejse ud igen, opmagasinere vores ting igen, og så - når vi kommer hjem efter anden runde - flytte ind i en tredje ejerlejlighed, som vi netop har købt til vores yngste søn.

Kan vi være sikre på, at der ikke skal betales skat af evt. prisstigninger, når vi sælger først den ene og nogle år senere den anden forældrekøbslejlighed?

Formålet med købene har egentlig ikke været spekulation men blot at give vores sønner tag over hovedet, men kan vi risikere, at skattefar alligevel betragter det som spekulation, når vi har ejet og skiftevis beboet hele to forældrekøbslejligheder?

Med venlig hilsen
S

!: Hej S

Det afgørende, når man skal vurdere, om der skal betales ejendomsavanceskat af en fortjeneste, er de faktiske forhold.

I den vurdering indgår, at man ikke har mulighed for at bebo ”den store lejlighed” på Frederiksberg, som I bor i i dag. Dvs., at I skal være sikre på, at den er udlejet i hele perioden, og I skal også have faktisk bopæl i de lejligheder, som I vil flytte frem og tilbage imellem.

Den bedste måde at føre dokumentation på er naturligvis en form for logbog, men mindre kan normalt også gøre det.

Når I nu er så aktive i boligmarkedet, kan det være en overvejelse værd at bede Skat om et såkaldt bindende forhåndssvar. Dvs. beskrive forholdene, som I har beskrevet dem over for mig, og bede Skat om et bindende forhåndssvar.

Det gør I ved at skrive til Skat med en beskrivelse af de faktiske forhold, lidt som det spørgsmål, I har rejst her i brevkassen.

Mvh.
Henrik Høpner
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga