Nyhedsbrevet Bolignyt

Onsdags-analysen: Tidlig julegave til mange boligejere

Skrevet af Boliga.dk (28. november 2012)


...


Af Ulrikke Ekelund, cheføkonom, BRFkredit

Realkreditsektoren er netop gået i gang med årets allerstørste samlede salg af obligationer i forbindelse med den forestående rentetilpasning.

I løbet af et par uger vil obligationer for ca. 338 mia. kr. skifte hænder. Det svarer til knap 20 pct. af obligationsrestgælden optaget som variabelt forrentede obligationer.

Der er således rigtig mange danskere, der følger salget i spænding. For når salget er overstået, kender de ’huslejen’ for det kommende år, tre år, eller hvor længe de nu har valgt at låse renten fast.

Er du en af de mange boligejere, som netop nu venter på at få din nye rente, kan jeg allerede nu så godt som garantere dig, at din rente bliver lavere end ved din seneste rentetilpasning.

Renteniveauet ligger netop nu historisk lavt, hvilket forsat skyldes usikkerheden om økonomien – ikke kun i Europa, men også i verdens største økonomi, USA.

Renten falder - men den vil stige igen
Vi kender naturligvis ikke det endelige resultatet af rentetilpasningen endnu, men går det, som jeg forventer, vil renten på et 30-årigt F1-lån med afdragsfrihed falde fra 1,21 pct. til ca. 0,45 pct.

Tilsvarende vil et F3-lån med afdragsfrihed falde fra 2,85 pct. til ca. 0,80 pct., mens den helt store ’vinder’ bliver F5-lånet.

Her forventer jeg, at renten falder fra 4,60 pct. til ca. 1,30 pct.  Ændringerne betyder, at ’huslejen’ med et F1-lån med afdragsfrihed vil falde med ca. 4.700 kr. efter skat jf. tabel 1, mens den for et tilsvarende F5-lån vil falde med ca. 7.500 kr. om året efter skat.

Det er bestemt en overvejelse værd at bruge besparelsen fra den lavere rente til at afvikle på sin gæld, f.eks. dyr gæld som kviklån eller et boliglån, eller spare op til når renten igen stiger.

For selv om mine kollegaer og jeg gang på gang er blevet overrasket over, hvor langt ned renten kan falde, er det helt sikkert, at den en dag vil stige igen.

Det er derfor vigtigt, at man som boligejer med variabelt forrentet lån allerede nu udviser rettidig omhu, så fremtidens rentestigninger ikke kommer bag på en.


https://i.boliga.org/dk/bcdn/wp/2012/11/tabel2_wp.jpg

Modtag Boligas nyhedsbreve

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyhedsbreve med artikler og annoncer fra Boliga ApS (f.eks. via e-mail, push-notifikationer og sociale medier) og andre medier i Euroinvestor-koncernen. Annoncørbetalt indhold vil være markeret. Jeg giver samtykke til, at Boliga ApS må indsamle og behandle mine personoplysninger såsom kontaktoplysninger, oplysninger om præferencer og interesser, købshistorik, samt adfærd på Boligas og Euroinvestors websteder og andre online-kanaler til brug for markedsføring af de nævnte virksomheders produkter og profilering samt samarbejdspartneres produkter og profilering. Jeg kan til enhver tid tilbagekalde mit samtykke i de enkelte nyhedsbreve.
Se en opdateret liste over vores aktuelle samarbejdspartnere her

Den version af browseren Internet Explorer du bruger er forældet. Den har kendte sikkerhedshuller og ulemper og begrænsede funktioner. Vi opfordrer dig derfor til at opgradere til en nyere moderne browser. Du kan opgradere din browser ved at klikke her.