Nyhedsbrevet Bolignyt

Sådan undgår du dårlig lugt i din bolig

Skrevet af Boliga.dk (24. juni 2009)


Hefra-Tech Lugtsanering giver gåde råd til, hvordan man undgår at hjemmet lugter. Foto: Hefra-Tech

Der findes mange grunde til, at der lugter af rådne æg i hjemmet, og skylden kan ikke altid rettes mod de metangasser, der siver ud af kroppen i et flovt øjeblik.  


Frank Helverskov (foto th) fra Hefra-Tech Lugtsanering fortæller her Boligas brugere, hvad de skal være opmærksomme på for at undgå de værste lugte indendøre.1. Vandlåsen
- Det mest almindelige problem er, at der er en dårlig badeværelseslugt. At vandlåsen ikke er ren eller at den løber tør for vand.

Når vandlåsene løber tør for vand, lugter det fra hovedkloakken. Vandlåsene er et "u" af forbundne kar, et buet rør, der ligger vand i, så luften i kloakken ikke kommer op. Men når man ikke bruger afløbet, fordamper vandet.


Det kan være i et sommerhus eller en håndvask i en kælder. Derfor er det vigtigt, at man tænder og slukker for vandet af og til. Alternativt kan man putte noget gammeldags glycerin derned. Det har svært ved at fordampe, og det  er en rigtig god idé at gøre det, hvis man ved, at man ikke kommer op i sit sommerhus. 


Glycerin fryser heller ikke på samme måde som vand.


Det er også vigtigt at holde vandlåsene rene, så der ikke sætter sig hår og snavs dernede. Hvis først det sker, begynder der at lugte, når man tænder for det varme vand.2. Mus og rotter
- Det er meget sæsonbetonet. Vi kommer ud til en del hjem, hvor mus eller rotter er døde og afgiver lugt.

Det er først og fremmest en rigtig dårlig idé at lægge gift ud. Hvis musen eller rotten bor i en kælder eller i et hulrum i væggen, så ligger de og rådner derinde, hvis de er døde af gift. 


Brug derfor kun klapfælder. Så får man fanget musene og kan smide dem ud i en skraldespand bagefter.3. Skimmelsvampe
- Hvis man har problemer med Skimmelsvampe, skal man sørge for udluftning. Korte udluftninger med gennemtræk, især efter bad og madlavning.

Lad være med at tørre vasketøjet indendørs. Få luftet ordentligt ud, vend dynerne i soveværelset om, så sveden kan fordampe og komme væk fra dynen.  4. Mados
- Når du laver mad og har emhætten tændt, så sørg for at få noget erstatningsluft ind. Åbn et vindue så du får et bedre træk, og lettere får stegeos ud. Det lægger sig nemlig på toppen af køleskabene, og det lugter faktisk også ret voldsomt, hvis ikke man får det fjernet.

5. Afløb
- Det er ofte en kilde til dårlige lugte. Hold det først og fremmest rent. Brug konens gamle tandbørste til at børste afløbet rent for hår og sæbefedt, eller kan man være sikker på lugten af rådne æg, når der kommer varmt vand ned i afløbet.

Den version af browseren Internet Explorer du bruger er forældet. Den har kendte sikkerhedshuller og ulemper og begrænsede funktioner. Vi opfordrer dig derfor til at opgradere til en nyere moderne browser. Du kan opgradere din browser ved at klikke her.