Drømmer du om at bygge dit eget hus?
Besøg vores nye Byg Hus-univers her

Søg villalejligheder til salg

Villalejligheder til salg i hele Danmark

Er kvadratmeterne i lejligheden ved at blive for små, men er du ikke helt klar til det store huskøb endnu? Så er en villalejlighed svaret. Køb af en villalejlighed kan nemlig give dig alle glæderne ved at bo i hus: flere kvadratmeter, charmerende detaljer som stuk og højt til loftet og plads til udelivet i haven - men uden at skulle betale helt lige så meget for det, som man skal for en hel villa. Køber man en villalejlighed, køber man nemlig en anpart i bygningen og grunden, og man deler dermed udgifter til vedligeholdelse med den anden anpartshaver. På Boliga.dk kan du finde alle villalejligheder til salg i Danmark lige nu.

Vælg Region:
Fordelingen af boligtyper til salg 1. august 2022
Total antal villalejligheder til salg

Sammenlign med antallet af udbud i et postnummer

Grafen herover viser udviklingen i udbudet af boliger til salg. Du kan ved at klikke på lagkage figuren se grafen for hver enkelt boligtype.
Grafer på Boliga.dk må gerne reproduceres med tydelig kildehenvisning.
Gennemsnitlig kvadratmeterpris på villalejligheder til salg

Sammenlign med kvadratmeterpris i et postnummer

Hvad er en villalejlighed?

Navnet på boligformen afslører ganske tydeligt, hvad der er tale om – men villalejlighederne dækker dog ikke kun over en villa omdannet til lejligheder. Der kan også være tale om delte dobbelthuse, hvor to familier - eller i visse tilfælde endnu flere parter - deler vægge, tag og typisk også have.

Villalejligheder er altså en skøn mellemting mellem en villa og en ejerlejlighed. Som villaer er de ofte beliggende i rolige villakvarterer, og der medfølger en have, hvor der eksempelvis er plads til de børn og husdyr, der har gjort pladsen i ejerlejligheden i byen for trang. Fordelen er også, at I ikke blot har brugsret til egen lejlighed og jeres del af haven, men man får også den eftertragtede husejer-følelse, da man - modsat i en ejerlejlighed - i samarbejde med den anden anpartsejer selv skal beslutte, om taget skal udskiftes, hvor meget det skal koste - eller om pengene hellere skal bruges på nye vinduer.

Villalejligheder er ikke så udbredte i Danmark, og faktisk er der typisk bare nogle få hundrede på markedet at vælge mellem fordelt ud over hele landet. Boligformen har en del tilfælles med ejerlejlighedsmarkedet, fordi man på samme måde bor under samme tag og kan belåne sin adresse med et realkreditlån. Dog har man i en ejerlejlighed ikke ejerskabet over en unik bolig, men i stedet eksklusiv brugsret til en boligenhed i ejendommen - hvor man i en villalejlighed deler den eksklusive brugsret over boligen.

Husorden og samejeoverenskomst

Bor man i en sådan konstellation, er et godt naboskab ikke blot rart og bekvemmeligt, men det er faktisk en nødvendighed. Man skal blive enige om en lang række ting, man som almindelig husejer normalt selv ville have fuld bestemmelsesret over. Når du ejer en villalejlighed, deler du udgifter til vedligeholdelse med den anden anpartshaver, og alle beslutninger i den forbindelse skal forhandles.  At eje en villalejlighed betyder i sagens natur, at du er ganske afhængig af den anden part i ejendommen. Derfor er det væsentligt at sikre sig med en såkaldt samejeoverenskomst og en husorden, der beskriver, hvordan en række ting skal håndteres i tilfælde af, at ejerne ikke kan blive enige.

Husordenen kender man blandt andet fra ejerforeninger, hvor der eksempelvis er nedsat regler omkring støj og husdyrehold i ejendommen. Denne husorden skal besluttes internt mellem anpartshaverne, så man i tide har taget stilling til, hvor længe man må spille musik lørdag aften, eller hvor tidligt man må begynde at bore søndag morgen.

I stedet for en ejerforening og vedtægter, har man ved køb af en ideel anpart en samejeoverenskomst. Samejeoverenskomsten er en aftale mellem anpartshaverne, som indeholder en detaljeret beskrivelse der sikrer, at parterne har en klar aftale, når husejer-problematikkerne begynder at banke på døren. Et klassisk eksempel er, at parterne i ejendommen ikke er enige om, hvornår der skal bruges større summer på vedligeholdelse; fx hvornår taget skal skiftes - eller facaden males op. I det tilfælde vil kontrakten være retningslinjen – og muligheden for, at man er blevet enige om en løsning, inden en eventuel konflikten opstår. Samejeoverenskomsten indeholder også en oversigt over, hvordan den eksklusive brugsret er fordelt mellem anpartshaverne, hvordan fællesudgifter betales, og om der er forkøbsret, hvis en anpartshaver vil ud.

Samejekontrakten er ikke blot vigtig anpartshaverne imellem, men også vigtig i forbindelse med lån fra bank eller kreditforeninger, da den kan have indflydelse på anpartens værdi.

Ved et almindeligt huskøb er der en lang række ting, man skal vide og have styr på, inden man skriver under på købsaftalen. Det er for eksempel rigtig vigtigt at undersøge husets stand, så man ved, hvilke udgifter, der potentielt kan komme i løbet af den tid, man bor på adressen. Det gælder naturligvis også, når man overvejer at købe en villalejlighed - men her skal man også grundigt undersøge, hvem den anden anpartshaver er. Naboskabet skal ikke blot kunne rumme mindre konflikter som støj fra en fest lørdag aften, men også større og dyre beslutninger som nyt tag eller et facadeløft - og det kræver et godt naboskab med samarbejdsviljen i orden.

På Boliga.dk kan du finde alle villalejligheder til salg i hele landet.