Find dine lokale mæglere

Bestil en uforpligtende vurdering af din bolig her

Hvordan vælger jeg ejendomsmægler?
De fleste vælger at invitere tre ejendomsmæglere ud til et vurderingsmøde. På den måde får du flere bud på, hvad din bolig kan sælges for, og du bliver klogere på, hvad mæglerne vil have i betaling for at sælge den. I Boliga Salgsvurdering kan du let bestille møder med flere ejendomsmæglere i dit område.

Ejendomsmæglernes bud på udbudsprisen er selvfølgelig vigtig – men det er mindst lige så vigtigt, at du har en god kemi med mægleren, da et udbudsforløb kan tage lang tid og være psykologisk hårdt. Spørg også gerne til mæglerens strategi for salget, da det vil vise, om ejendomsmægleren har gjort sig tanker om, hvordan lige netop din bolig skal sælges.

I sidste ende er valg af mægler en tillidssag, så du skal bruge en kombination af mavefornemmelse og snusfornuft, når du skal indgå aftalen.
Hvad er min bolig værd?
Når ejendomsmæglerne giver dig en indikation af prisen på din bolig, bør du være opmærksom på, om de enkelte vurderinger ligger langt fra hinanden.

Det kan være fristende at vælge den ejendomsmægler, der vurderer din bolig til den højeste pris, for selvfølgelig vil du gerne have så mange penge som muligt ud af handlen.

Det ved ejendomsmæglerne godt, og derfor kan du støde ind i vurderinger, der er særdeles flotte. Problemet med særdeles flotte vurderinger kan være, at køberne ikke altid er enige i vurderingerne, og så vil din bolig skulle sættes ned i pris for at møde markedsforventningen.

Derfor er det altid en god idé at tjekke mæglernes historik. Her kan du se, om den ejendomsmægler, du overvejer, justerer priserne meget i forhold til sammenlignelige mæglere i området, og om mæglernes udbudte boliger har været længe til salg.

Husk, at det altid er i orden at spørge, hvordan ejendomsmægleren er nået frem til prisen.

Som noget nyt har Boliga.dk lagt automatiserede vurderinger ud på alle boliger i Danmark. Du kan finde din egen bolig ved at slå op i Boliga.dk BBR-register og se, hvordan din bolig bliver vurderet ud fra syv forskellige vurderingsmodeller.

Bemærk, at maskinelle vurderinger ikke altid rammer helt plet. Derfor bør en maskinel vurdering bruges som indikator frem for en facitliste. En ejendomsmægler har bedre kendskab til det aktuelle marked og vil ofte kunne foretage en mere nøjagtig vurdering af prisen på din bolig.

Det har Bolius skrevet mere om her
Hvad koster det at sælge min bolig?
Størstedelen af ejendomsmæglerens betaling er fordelt på to hovedposter
  • Salær
  • Markedsføringsudgifter
Eksempel på betaling til mægler i Region Hovedstaden for salg af villa i år 2020
  • Salær til mægler:51.000kr
  • Markedsføring:17.000kr
  • Facebook-annoncering:8.000kr
Samlet betaling til ejendomsmægler: 76.000 kr. (eks. udgifter til tredjemand)
Ejendomsmæglerens salær
Salæret er ejendomsmæglerens honorar for at være din personlige sælger.
Det indebærer, at hun eller han
  • Fremviser din bolig både til åbent hus og på skæve tidspunkter
  • Udarbejder markedsføringsmateriale, salgsopstilling og beskrivelse af boligen
  • Har kontakt med potentielle køberne
  • Informerer dig løbende om markedsudvikling, henvendelser m.m.
  • Håndterer proces, papirarbejde m.m. før og efter salget
Ejendomsmæglerens salær kan variere meget fra område til område, men nedenstående spiller stort set altid ind:

  • Konkurrencesituationen på markedet
  • Boligens omsættelighed
  • Prisen på boligen
Har du en attraktiv vare i et stærkt konkurrencepræget marked med mange købere, så står du godt, når du skal blive enig med ejendomsmægleren om prisen for at sælge din bolig.
Markedsføringsudgifter
Markedsføringsudgifterne dækker blandt andet betaling for digital annoncering på ejendomsmæglerens egen hjemmeside samt mæglernes fælles portal Boligsiden.dk og ofte også Facebook-annoncering. Ejendomsmæglerne betaler ikke for at have deres annoncer repræsenteret på Boliga.dk.

Derudover vil der typisk være omkostninger til udarbejdelse af præsentationsmateriale, som uddeles til åbent hus-arrangementer, og andet grafisk salgsmateriale.
Fotopakke
Fotopakken indgår somme tider som en del af de samlede markedsføringsudgifter. Afhængigt af ejendomsmægleren og landsdelen, vil fotopakken typisk ligge et sted mellem 2.000 og 8.000 kr.

Der kan være stor variation i prisen, som blandt andet kan være påvirket af antallet af billeder, opsætningen, og om der for eksempel skal dronefotos eller droneoptagelser med.
Formidlingsaftale og salgsbudget
Når du er enig med ejendomsmægleren om at udbyde din bolig, skal der laves en formidlingsaftale.

Her skal der stå, hvilken pris boligen udbydes til – og hvad der skal betales i salær, markedsføringsomkostninger og øvrige udgifter.

Dernæst skal der udarbejdes et salgsbudget, der viser forholdet mellem indtægter og udgifter, når boligen er blevet solgt. Indtægten fratrukket udgiften viser, hvor meget du tjener på at sælge din bolig.

Formidlingsaftalens længde
Det er helt op til dig, hvor lang aftalelængden skal være. Typisk vil du få tilbudt en aftale af seks måneders varighed, men det er ikke usædvanligt, at der bliver indgået aftaler af tre-fire måneders varighed. Formidlingsaftalens længde er en del af forhandlingen, når du forhandler vilkårene på plads med mægleren.