23. mar. 2011

Forår: Sådan gør du klar til køkkenhaven



Efter et halvt års vinter-fængsling er det blevet tid til at komme ud og gøre haven klar til forår og sommer.

Og selvom frosten ikke helt har sluppet taget i jord og luft, er der masser af muligheder for at forberede sig optimalt til en sommer med friske frugter, urter og grøntsager fra køkkenhaven.

Boliga har spurgt Jesper Carl Corfitzen, havearkitekt og rådgiver hos Haveselskabet, hvad du som haveejer bør gøre inden for de næste par uger.

1. Planlæg køkkenhaven

Inden man kaster afgrøderne vilkårligt i jorden, skal man inddele jordstykket i felter eller rækker, så man har styr på, hvor de er i forhold til hinanden.

Og så er det vigtigt at lave et sædeskifte, så man ikke har afgrøderne de samme steder år efter år.

Ved at skifte eller rotere afgrøderne, mindsker man angreb fra skadevoldere og man undgår samtidig, at jorden kommer til at lide af jordtræthed.

Den opstår, hvis man dyrker den samme afgrøde år efter år, fordi jorden bliver udpint for de næringsstoffer, som afgrøden bruger, og så får man et lavere udbytte.

2. Sørg for at forspire afgrøderne

Det er en god idé at forspire afgrøderne i vindueskarmen eller i drivhuset for at opnå, at de bliver større senere hen.

For eksempel er det en god idé at forspire kartoflerne nu, hvis man vil have dem tidligere på sæsonen.

Man skal sørge for at stille dem et lyst sted, f.eks. i en papkasse eller en kurv, og sørge for at siden med flest spirer vender opad i kassen.  

Læg kartoflerne løst i kassen og fordel dem, så de ikke ligger oven på hinanden.

Man kan smide dem i jorden, når vi er ca. 14 dage henne i april, afhængigt af hvordan kulden og varmen har udviklet sig, og om jorden er tjenlig at tage i brug.

Når jorden er tjenlig, smuldrer den i hænderne. Hvis den klister sammen til små kugler eller en pølse, er den stadig for våd.

Hvis man går i gang med at dyrke afgrøder i sådan en jord, risikerer man at ødelægge mulighederne for dyrkning.

3. På med komposten

Hvis man har frugtbuske eller rabarber stående, kan man begynde at lægge kompost omkring planterne

4. Varm jorden op

Vil man tyvstarte med en tjenlig jord, kan man afdække et stykke af jorden med klar plastik, så der kommer solskin igennem og gør jorden lun.

Plastikken forhindrer udstråling fra jorden, når temperaturen falder om natten, og derfor bliver jorden varmet hurtigere op og er klar til at blive taget i brug.

Når den er klar, kan man begynde at vende, fræse og få noget kompost ned i jorden.

5. Gør drivhuset klart - eller byg en drivbænk

Har man ikke fået gjort drivhuset klart i efteråret, skal man have vasket spindemider og andre skadevoldere ud af det nu.

Det kan man gøre med brun sæbe, som ikke er giftig på nogen måde og som er biolgisk nedbrydelig.

Hvis man har et lille jordstykke i drivhuset, kan man kultivere det og så radiser, som måske kan være klar til påskebordet.

Man kan også tage en klump purløg fra haven og sætte det ind i drivhaven.

Sætter man det ind nu, er purløget klar til afklipning om halvanden uges tid.

Har man ikke drivhus, kan man lave sin egen drivbænk i haven ved at lave en træramme og lægge noget klar plastik henover.

Alternativt kan man bruge færdige pallerammer af samme type som dem, man anvender til højbede.

6. Beskær træerne

Det ved at være sidste udkald til at få beskåret frugttræerne.

Når vi kommer lidt længere hen op foråret, er der er for meget saft i træet, så det er om at få klaret det nu. Ellers er det først i sensommeren, man kan gøre det igen.¨

Fik du læst:

Sådan undgår du evighedslejeren

Spar tusinder af kroner på varmeregningen

Teknisk insolvent? Her er et par gode råd