26. jan. 2024

Ekspert: Det skal du vide om denne populære boligtype



Skrevet af: Christian Yttergren | cty@boliga.dk

Hvert år præsenterer Boliga en top 10 over mest benyttede søgeord i boligjagten, og her er et nyt søgeord pludselig fløjet ind på listen.

"Uden bopælspligt" er landet på en ottende plads over mest benyttede søgeord. I 2022 blev søgeordet tastet ind 26.943 gange, men ved årets afslutning nåede antallet af søgninger overraskende 140.290. Det er en stigning på mere end 400 procent!

Læs: Mangler du plads? Her får du 550 værelser

Men hvad betyder en ”uden bopælspligt” overhovedet?
Louise Kastberg, fagekspert i privat boligøkonomi hos Videncentret Bolius, kaster lys over sagen.

"Målgruppen for boliger uden bopælspligt er eksempelvis købere af såkaldte fleksboliger. En fleksbolig er en helårsbolig med en særlig tilladelse fra kommunen, der betyder, at den må benyttes som fritidshus – altså et alternativ til et traditionelt sommerhus," fortæller eksperten og uddyber:

"Det kan også være udenlandsdanskere, som ønsker at have et fast sted at være, når de er i Danmark, og for eksempel køber en ejerlejlighed uden bopælspligt i en af de store byer. Eller hvis man ønsker en bolig nummer to."

Læs også: Sådan var danskernes boligdrømme i 2023

Medvind under COVID-19
En fleksbolig er ofte et billigere alternativ til et traditionelt sommerhus, og i mange kommuner er den gennemsnitlige kvadratmeterpris for en fleksbolig en del lavere end for et sommerhus. "Under coronapandemien var der en enorm efterspørgsel på sommerhuse, hvilket trak priserne i vejret og pressede udbuddet i bund. Det smittede også af på markedet for fleksboliger, da flere begyndte at søge efter alternativer. Både antallet af handler såvel som priserne på fleksboliger steg," siger Louise Kastberg.

Fordele og ulemper
Hvis man drømmer om at købe denne boligtype, påpeger eksperten nogle ting, som man skal være ekstra opmærksom på.

"En del fleksboliger er af ældre dato, hvilket betyder, at der muligvis skal bruges en del penge på at renovere dem. Man bør derfor overveje, om beliggenheden er så attraktiv, at udgiften til renovering kan hentes hjem ved et salg," og fortsætter:

"Det kan være sværere at låne penge til at købe en fleksbolig end et traditionelt sommerhus. Som udgangspunkt kan man finansiere op mod 75 procent af købesummen med et realkreditlån. Men hvis realkreditselskabet vurderer, at boligen er vanskelig at sælge igen til den samme pris, er det ikke sikkert, at man kan låne op til belåningsgrænsen på de 75 procent," understreger Louise Kastberg.