07. feb. 2023

Må en udlænding godt købe en bolig i Danmark?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Stil dit eget boligspørgsmål HER - og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik,

Jeg skriver det her på vegne af min kollega M, som ikke taler dansk.

Vi har arbejdet for samme firma i nogle år, og hun er nu blevet tilbudt en stilling i den danske filial, hvilket betyder, at hun skal altså flytte til Danmark – nærmere bestemt København.

Hun overvejer at investere i en bolig, da det på længere sigt giver mere mening for hende at købe end at leje – og hun har økonomien til det.

Men må en udlænding egentlig købe en bolig i Danmark? Er der forskel på, hvad det er for en type bolig; ejerlejlighed, villa eller andelsbolig?

På forhånd mange tak for hjælpen,

Med venlig hilsen,

T

 

!: Kære T,

Som udgangspunkt må udlændinge godt købe en helårsbolig i Danmark. Sommerhuse er derimod et lukket land.

Der er midlertidigt forskel på udlændinges muligheder alt efter, hvor du kommer fra: Er du statsborger i de nordiske lande eller i EU, er det nemt at købe bolig og kræver ingen særlige tilladelser.

Derimod er der nogle særlige betingelser, der skal opfyldes, hvis det er udlændige fra andre lande; herunder blandt andet et krav om beskæftigelse. Derudover skal der også gives en individuel tilladelse ud fra en konkret vurdering af den enkelte udlændings forhold.

Har man permanent opholdstilladelse, fast arbejde og i øvrigt været i Danmark i nogle år, bør man gå glat igennem dispensationsproceduren.

Udfordringen er, at man først kan søge om tilladelse til et boligkøb, når man har en konkret bolig, hvor der er blevet underskrevet en købsaftale.

Det forekommer i mine øjne noget besynderligt, da det efter min overbevisning burde være fuldstændig uden betydning, om man køber en bolig i A-købing eller B-købing.

Under alle omstændigheder er det noget, der kræver konkret rådgivning ved de enkelte køb.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner

 

Stil dit eget boligspørgsmål HER