Drømmer du om at bygge dit eget hus?
Besøg vores nye Byg Hus-univers her

Søg andelsboliger til salg

Andelsboliger til salg i hele Danmark

Er du nysgerrig på andelsboligmarkedet? En andelsbolig kan være en lejlighed, et hus eller et rækkehus, der er ejet af en andelsboligforening. Når man køber en andelsbolig, køber man en andel i andelsboligforenings ejendom, og andelen giver eksklusiv brugsret til en bolig, som ejes af foreningen.  Andelsboligformen strækker sig lige fra attraktive lejligheder i de danske storbyer til villaer og andelsrækkehuse i foreninger rundt om i hele landet og betragtes som en social boligform, der ofte bygger på fællesskabsværdier. På Boliga.dk kan du finde alle andelsboliger til salg i hele landet - start din søgning her.

Vælg Region:
Fordelingen af boligtyper til salg 1. maj 2022
Total antal andelsboliger til salg

Sammenlign med antallet af udbud i et postnummer

Grafen herover viser udviklingen i udbudet af boliger til salg. Du kan ved at klikke på lagkage figuren se grafen for hver enkelt boligtype.
Grafer på Boliga.dk må gerne reproduceres med tydelig kildehenvisning.
Hvad er en andelsbolig?

Et andelsboligkøb er anderledes end et almindeligt huskøb. Som andelshaver har man brugsret til en af andelsforeningens boliger. Man ejer altså ikke en specifik lejlighed eller et specifikt hus, som man normalvis kender det fra ejerboligmarkedet - men derimod en del af foreningens samlede værdi. Når du køber en andelslejlighed, rækkehus eller hus kan det foregå via ejendomsmæglere eller Selvsalgs-løsninger som Boliga Selvsalg.dk. Mange andelsforeninger har også ventelister, man kan skrive sig op på, det gælder især ved de meget attraktive andelslejligheder i København, der ofte er stor rift om og mange interesserede købere til. Faktisk udbydes de fleste andelsboliger først på andelsforeningens venteliste, og sælges boligen ikke her, kommer den ofte til salg hos mægler eller via en selvsalgs-løsning.

Har du en andelsbolig, og drømmer du om at renovere boligen, skal renoveringer typisk godkendes af bestyrelsen. I almindelige ejerboliger kan man som regel ombygge uden at tilladelse fra bestyrelsen - medmindre der er tale om større ændringer.

Køb af andelsbolig

Andelsboligerne i særligt København har længe været en attraktiv vare på grund af den måde, boligerne prissættes på. Priserne kan nemlig ikke stige frit – som priserne på ejerlejligheder, der siden Finanskrisen er vokset ganske betragteligt. Prisen, man skal betale for at blive andelshaver i Danmark, kaldes andelskronen, og den kan fastsættes på tre forskellige måder:

  • Ud fra anskaffelsesprisen ved etableringen af andelsboligforeningen plus forbedringer,
  • Ved en såkaldt valuarvurdering af ejendommens samlede værdi foretaget af en særligt uddannet ejendomsmægler.
  • Ud fra den offentlige vurdering, der ligger til grund for prisen på andelsboligen.

Det er lovpligtigt, at andelskronen fastsættes med afsæt i minimum én af disse principper. Typisk er valuarvurderingen den mest præcise, da valuaren besigtiger ejendommen og tager højde for ejendommens stand og sammenligner med lignende ejendomme i området. Uanset hvordan prisen bliver fastsat, kan der opstå tvivlstilfælde. Opstår der tvivl, kan man med fordel tage fat i sin bankrådgiver eller en uvildig tredjepart, der kan vurdere og sige god for prisen.

Udover at lave et pristjek, er det vigtigt at se sig ordentligt for og sikre sig, at andelsforeningen har en gennemgående sund økonomi, inden man foretager et køb af en andelsbolig. Ellers kan man fx risikere, at boligudgifterne stiger, hvis der er underskud i andelsforeningen. Inden købet af andelsboligen bør man også danne sig et godt overblik over, hvordan man er stillet, hvis andelskronen skulle gå hen og falde – og man dermed kommer til at tabe penge ved et salg.

Som med andre boligformer varierer prisforskellen i de forskellige landsdele også med andelsboliger. Landets største byer har også de højeste priser - naturligvis med København i førersædet - hvor mindre jyske byer har den billigste andelskrone. Hertil kommer også, at liggetiden i de kommuner med den dyreste andelskrone i gennemsnit er lavere end i kommuner med en lavere andelskrone.

Hus, lejlighed eller rækkehus

En andelsbolig er et mangfoldigt begreb – det dækker nemlig over forskellige boligtyper. Derfor er det oplagt først at finde ud af, hvordan man drømmer om at bo. Vil man bo i en lejlighed inde i byen? Eller et hus eller rækkehus med mange kvadratmeter og udgang til en baghave? Når man har fundet ud af, hvilken boligtype, der passer til ens behov, kan man kigge på økonomien, og om det giver bedst mening at gå efter den attraktive andelskrone, hvor prisen ikke kan stige frit.

Boliga.dk opdateres hver dag med de nyeste andelsboliger på markedet, her finder du alt fra senior-andelsboliger på Frederiksberg til idylliske andelsrækkehuse i Mariager.