04. okt. 2022

Betalt for meget i strøm: Kan jeg få mine penge tilbage?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik,

Min udlejer afviste at gå i dialog med mig, da jeg spurgte om min el-bimåler var lovlig, da jeg mente, at den målte forkert.

Jeg bor i et anneks, der er lavet om til to lejligheder. Min nabo og jeg har hver sin bimåler og hovedmåleren er i hovedhuset, hvor andre lejere bor.

Jeg valgte at gå til SIK (Sikkerhedsstyrelsen) og afgørelsen er nu faldet: ”At der ikke er etableret en egenkontrol af elmåleren, der sikrer brugstolerancen, når den anvendes ved afregning for det interne elforbrug.

Der er ikke faldet afgørelse endnu, om min udlejer skal have en bøde for dette, men jeg har gennem årene modtaget nogle elregninger, som jeg var uenig i. Jeg har gjort min udlejer opmærksom på dette. Jeg betaler det samme i regning, som en familie på fire i et parcelhus.

Min udlejer vil ikke samarbejde med mig om at kontrollere gamle bimåler. Han sætter i stedet en ny måler efter aftale med SIK.

Nu når bimåleren ikke er korrekt opsat. Kan jeg så kræve tilbagebetaling af acontobeløbet?

Mvh.

L

!: Kære L,

Under forudsætning af, at bimåleren er forkert installeret eller på en anden måde ikke godkendt, har du efter min opfattelse krav på at få tilbagebetalt for meget betalt strøm for de seneste tre år. Der gælder en treårig forældelsesperiode - og den vil du efter min vurdering blive ramt af.

Det er dig, der skal bevise - og dermed dokumentere - det forkerte elforbrug. En måde kunne måske være, at du under en retssag får fremprovokeret, hvor meget din udlejer har fået i regning på hovedmåleren, og hvordan det er blevet fordelt.

Det vil også være muligt - men også meget bekosteligt - at få et syn og skøn for at vurdere, hvor meget du i givet fald har betalt for meget.

Om det teknisk set er muligt at kontrollere bimåleren, ved jeg ikke, men du bør sikre dig, at den ikke bliver kasseret, men derimod gemt som muligt bevismateriale, når den nye bliver sat op.

Det kan hurtigt blive en omkostningstung affære både for dig og din udlejer, så hvis du har mulighed for at få retshjælpsdækning på din indboforsikring, bør du undersøge, om det er vejen frem. Det kan være, at udlejer - stillet overfor det alternativ; en retssag - er åben for dialog.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner