24. nov. 2017

“Du kan slet ikke høre hovedvejen”: Sådan forbereder du dig til fremvisningerneMæglerne rundt om i landet sælger hvert år tusindvis af huse, lejligheder og sommerhuse. De ved, hvad der helt præcist ligger bag, når begreber som ”attraktiv beliggenhed”, ”god kvadratmeterpris” og ”mulighed for at sætte eget præg” kastes i ud i det store, indflytningsklare køkken-alrum.

For dig er boligfremvisningerne - og i sidste ende et boligkøb - sandsynligvis nogle noget mere enkeltstående øjeblikke, hvor også følelser og mavefornemmelse spiller ind i dommen over kvadratmeterne.

- Det er en god ide, at gøre sig nogle overvejelser, inden man tager ud og ser på noget, så man ikke spilder sin tid – og risikerer at gøre sig selv forvirret med noget, der alligevel ikke helt lever op til ens krav – selvfølgelig med respekt for, at man ikke kan få alt, siger John Wulff, der er køberrådgiver og faglig chef i rådgivningsvirksomheden Købersmægler.dk, som har specialiseret sig i at rådgive boligkøbere.

- Og så skal man huske, at ejendomsmæglerne er sælgernes mænd, og ofte vil være tilbøjelige til at prøve at tale problemerne lidt ned og bruge nogle flotte tillægsord. Og derfor er det en rigtig god ide, at holde hovedet koldt.

Boliga har sammen med Købersmægler.dk samlet følgende gode råd til, hvordan du kan forholde dig til en stribe situationer, du ofte kan opleve, når du kigger på nyt hjem;

”Man kan let gøre badeværelset større ved at flytte en væg”.
- Mæglere har jo set rigtig mange hjem og kan derfor have gode ideer til, hvordan man kan optimere en lejlighed. Men man skal huske, at det kommer med en pris – og så skal man gøre op med sig selv, om man synes, lejligheden er de 150.000 – 200.000 kr. mere værd. Og om man kan undvære kvadratmeterne et andet sted, siger John Wulff.

”Foreningen er enige om, at de gerne vil have altaner”
- Det betyder ikke noget konkret. Man vil ofte kunne se i det seneste referat, hvor langt foreningen er med projektet, og om det er mere end bare et ønske, siger John Wulff.

”Det er en meget stor efterspørgsel på den her type hus”
- Det skal mægler sige, for det animerer os til at begære huset mere samtidig med, at vi har en frygt for, at nogle andre får det. Vi elsker at blive bekræftet i at have det, alle gerne vil have. Det kender vi også fra folk, der har været på ferie, og har fundet det der superlækre sted, hvor der slet ikke var andre turister. Men her er det vigtigt at gøre op, om det er attraktivt for én selv, siger John Wulff.

”Her er et virkelig godt naboskab”
- Naboskabet er også en klassisk kliche. Er det en ejerforening, kan man se, om det sociale liv står nævnt i referatet. Men samtidig er det sjældent, at man skriver, at det er et råddent sted, hvor der bliver spillet megahøjt, og politiet blev tilkaldt fire gange sidste lørdag. I ejerforeninger kan naboerne også hurtigt blive skiftet ud. Er det derimod en halv villa, man overvejer at købe, hvor man er meget afhængig af den anden beboer, kan det være en rigtig god ide, at tage ud og hilse på vedkommende, siger John Wulff.

”Det er jo et superattraktivt område”
- Igen er det et tillægsord uden nogen forpligtelse. Så med mindre man er helt på udebane, ved man nok godt selv, om området er attraktivt eller ej, siger John Wulff.

”Kvadratmeterprisen på det her hus er lav for området”
- Det er ret let at tjekke, hvordan kvadratmeterprisen i området er. Generelt hvis priserne er meget højere eller meget lavere, er det en god ide at undersøge, hvad der berettiger det. Er der fx kommet nyt køkken eller ligger det lige ud til vandet? Der kan også være stor forskel på to fuldstændig ens huse, der ligger på samme vej lige over for hinanden, hvis det ene hus ligger rigtig i forhold til solen, men det gør det andet ikke. Og hvis prisen er meget lav – hvad skyldes det så? Der er jo ikke nogen, der sælger billigere end nødvendigt, siger John Wulff.

”Det er et meget sundt hus”
- Det er fint, hvis du kan få det på skrift. For så er det en slags garanti. Ofte vil det også bare være noget, man siger, og hvis det rent faktisk er et godt hus, vil det  fremgå af tilstandsrapporten, som det er en god ide at få professionelle til at se på, siger John Wulff.

”Du kan slet ikke høre hovedvejen, når der kommer blade på træerne”
- Det betyder jo så, at det larmer om vinteren. Men der kan faktisk godt være mening i det. For man er jo mest ude om sommeren – og inde bag termovinduer og andet, der holder støjen ude, om vinteren. Så der skal man gøre op med sig selv, om man synes, der er fredeligt nok til, at man kan holde det ud hele året, siger John Wulff.

Her kan du læse flere gode råd til, hvordan du undgår at falde for de mest almindelige salgstricks
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga