12. aug. 2020

Fart over provinsen: Her er salgstiden på huse halveret på tre år


Et årti efter finanskrisen, der i slutningen af nullerne ramte landet, og fik den såkaldte boligboble til at briste, har det danske boligmarked stabiliseret sig.


Trods coronakrisen er de fleste kommuner igen flyvende; med stigende priser og faldende salgstider.


Det viser tal fra boligsitet Boliga.dk. *

Og tendensen spreder sig godt ud over landet: I top ti over de største fald i salgstiden finder vi kommuner som Ærø, Nyborg, Bornholm, Kolding, Stevns, Odder, Svendborg og Lolland, hvor det nu tager mellem 30 og 40 procent kortere tid at sælge sit hus i forhold til for tre år siden.

I toppen er dog Sorø og Rebild Kommune, hvor den gennemsnitlige salgstid begge steder er halveret. For øjeblikket tager det således bare 139 og 107 dage at sælge sine kvadratmeter - mod 276 og 210 dage i 2017.


Et ordentlig hop, der vidner om et sundt boligmarked på trods af den uventede sundhedskrise, som vi pludselig stod overfor. Det siger boligøkonom i Jyske Bank Mikkel Høegh:


- Boligmarkedet er i ret god form - og det gælder faktisk over det meste af landet. En form, som lidt overraskende bestemt ikke er blevet dårligere i den seneste tid med corona. Vi har et marked, hvor der er gang i salgene - og sælgerne kan komme af med deres boliger. Det har spredt sig til provinsen, hvilket er et sundhedstegn og godt nyt for styrken i dansk økonomi, siger han til Boliga.dk.


SE OGSÅ Drømmer du om at bygge dit eget hus?  


Find lige det, der passer til dig på Boliga.dk - Byg Hus



Stigende salgstider er sundhedstegn


Det fremskridt, som flere af provinskommunerne har oplevet de seneste år, er det modsatte billede af de ti kommuner, hvor det tager markant længere tid at sælge et hus - og som alle ligger i eller omkring hovedstaden, ifølge tal fra Boliga.dk.


I bunden er det Amager-kommunen Tårnby, hvor Københavns Lufthavn ligger: Her er salgstiden på tre år fordoblet fra 73 dage i 2017 til 113 dage i det første halve år af 2020.


I hælene følger Gentofte, Rødovre og Ishøj Kommune, hvor salgstiden er steget mellem 33 og 37 procent - områder, hvor der tidligere har været rigtig god gang i handlerne, men som altså nu er stilnet lidt af.


- Det er faktisk også et sundhedstegn, at salgstiden er steget i de her områder, da det kunne være bekymrende, hvis markedet bare buldrer afsted altid. Træerne vokser simpelthen ikke ind i himmelen. Det er naturligt, at tingene bremser lidt op, når priserne er kommet så højt op, siger Mikkel Høegh til Boliga.dk.


I bunden ligger også Brøndby, København, Faxe, Hørsholm og Høje-Taastrup Kommune med stigende salgstider på mellem 20 og 30 procent over niveauet i 2017.


Om det fortsat er de mindre kommuner, hvor man skal finde den største positive udvikling afhænger af tiden, vi er på vej ind i:


- Det afgørende bliver, om ledigheden bider sig fast. Boligmarkedet er som sagt i god form - og boligejernes økonomi er mere robust end rygtet, så alt i alt tror jeg, at det værste af stormen vil blive redet af, siger Mikkel Høegh.



Se liggetiden på huse i din kommune HER


*Boliga.dk har beregnet, hvilke kommuner, der har den største procentmæssige udvikling i salgstider for villa/rækkehuse i perioden fra 1. halvår 2017 til 1. halvår 2020.


SE OGSÅ Drømmer du om at bygge dit eget hus?  


Find lige det, der passer til dig på Boliga.dk - Byg Hus

Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga