10. apr. 2017

Første trin ved hussalg: Sådan gør du boligen klar til et salgBeslutning er taget. Huset skal sælges. Og det er netop i disse forårsdage, at det myldrer frem med boliger på boliga.dk.

Men inden du fatter koglen og ringer efter en byggesagkyndig til tilstandsrapporten, fotografen til at fange stuen med en vidvinkel og den lokale mægler til at lokke køberne til, har du en opgave foran dig: du skal nemlig have gjort dit hus klar til et salg.

For mellem salgstanker og sælger-identitet ligger der en boligoptimering light, der skal få din bolig solgt så nemt som muligt:

- Helt basalt handler det om, at huset skal være indbydende for andre. Køberen skal altså kunne se sig selv og sit møblement i hjemmet. Man sælger altså ikke kun et hus, men også drømmen om et liv i det, siger Kamille Sommer fra oprydningskonsulenten.dk.

Der er nemlig masser af lette løsninger, der får din bolig til at fremstå i tip-top stand, uden det kræver utallige ture til byggemarkedet, eller håndværkere rendende i flere uger.

Øvelsen består i at finde ud af, hvor lige præcis din boligs "svagheder" er:

- Mit bedste råd er at få en god ven eller et familiemedlem til at komme forbi og gå en tur med rundt i boligen. De skal fortælle dig alt det, de ville bemærke, hvis de var købere. Ofte er vi blinde på vores egen bolig, og så hjælper det med friske øjne, siger Kamille Sommer.

Her er oprydningskonsulentens syv nemme løsninger:

1. Gør huset indbydende fra første blik

Husets førstehåndsindtryk bliver givet uden for murene, så sørg for der er pænt og vedholdt - altså at huset også er indbydende udefra:

- Huset skal ikke se dystert og lukket ud. Tværtimod. Man kan nå rigtig langt ved at sætte en potteplante ved døren, så der virker indbydende for køberne, siger Kamille Sommer.

2. Få gjort rent


Det er vigtigt, at huset er rent. Så støvsug, vask gulvet og få åbnet vinduerne, så der kommer frisk luft ind.

- Det er ikke nødvendigt med en hovedrengøring før hver eneste fremvisning, men sørg for der er ordentligt, når folk skal se boligen. De skal kunne forestille sig at bo der og ikke bare se de hundehår, der er i hele huset, siger Kamille Sommer.

3. Har du for mange ting?


Er alle hylderne fyldt med souvenirs, og står der møbler alle steder, kan det være svært for en køber at forestille sig sine ting i stuerne. Så ryd ud:

- Du skal sælge en drøm om, at det er et godt sted at leve livet for en bredere målgruppe. Så sørg for, der er hyggeligt, og man føler sig velkommen. Måske skal der være færre nipsting, og så er det godt at få levende planter ind i hjemmet, siger Kamille Sommer.

4. Ryd ud i køkkenet

- Mange køkkener er plastret til i køkkenmaskiner, og det kan få bordpladsen til at virke mindre, end den i virkeligheden er. Så hav kun de maskiner stående, som du rent faktisk bruger, og pak de andre væk, siger Kamille Sommer.

5. Tjek badeværelset

Det helt samme gælder for badeværelset. Få fjernet de ting, der efterhånden har udtjent deres værnepligt, eller som gør rummet rodet:

- Gem vasketøjskurven væk, og skift det ildelugtende forhæng. Du skal have rummet til at se pænt og nydeligt ud, siger Kamille Sommer.

6. Gør hjemmet lyst og neutralt


At huset skal tiltale mange er også grunden til, at det kan være en fordel at fatte en malerpensel, hvis væggene er malet i en mørk eller meget speciel farve.

- Det kan være en idé at male væggene hvide eller lyse, fordi rum kan synes mindre, hvis de er malet mørke. Og er du ryger, skal du huske at give væggene forsegler, så den gule farve fra nikotinen ikke trænger igennem, siger Kamille Sommer.s

7. Tænk over duftene

Netop rygningen kan være et springende punkt for købere. Det betyder nemlig meget, hvordan der dufter i huset.

- De færreste vil købe en bil, der er blevet røget i, og det samme gælder for et hus, siger Kamille Sommer og fortsætter:

-Men det er ikke kun rygningen, der kan være svært for køberne. Det kan andre dufte også. Der skal altså ikke være alt for parfumeret eller fyldt med luftfriskere. I virkeligheden skal der dufte så neutralt som muligt - hvis du da ikke sørger for, der dufter af hjemmebag, siger Kamille Sommer.

Her kan du læse, hvordan du får mest muligt ud af din mægler.