Boligvurderings­rapporter

Spørgsmål og svarHvad er en vurderingsrapport?

Boliga vurderingrapport er en maskinelt statistisk udregnet bud på hvad en specifik bolig burde koste. Det er vigtigt at forstå at der i vurderingen antages at der er tale om en bolig i gennemsnitlig stand uden specielle forhold.

De maskinelle beregninger har fx ikke mulighed for at tage højde for om der lige er blevet brugt 1 mio kroner på at sætte en bolig i tip-top stand.

Hvordan udregnes en vurderingsrapport?

Der udregnes 4 forskellige vurderinger af hvad boligen burde koste, og disse vægtes så får vi et samlet resultat.

Hvor præcise er vurderingsrapporterne?

Blindtest af vores vurderinger viser at de er mere præcise end den offentlige vurdering. Median afvigelsen ved en blindtest af ca. 4200 boligsalg siden oktober 2011 er 13.9%. Dette betyder at halvdelen af de kørte vurderingsrapporter havde en præcision bedre end 13,9% og halvdelen dårligere. På det samme testsæt var median afvigelsen for den offentligevurdering 17,3%. En csv fil med de rå testdata kan downloades her

statistik pr decilHvor virker jeres vurderinger bedst?

Vurderingsrapporter fungerer allerbedst i de områder hvor der er mange sammenlignelige salg, fx i store byer. Ligeledes virker rapporterne også bedst på boliger hvor der inden for de sidste ti år er sket et salg af boligen, idet fremskrivningen af den gamle salgspris er en parameter der øger præcisionen i beregningen væsentligt.

Hvor virker jeres vurderinger dårligst?

En af de statistiske informationer vi bruger til udregningerne, er den gemmensnitlige salgspris i postnummeret. Hvis der i de sidste mange kvartaler ikke er foretaget mindst 5-10 salg i postnummeret, forringes kvaliteten af udregningen. Dette vil ikke være et problem i store byer, men kan påvirke præcisionen af beregningerne ude på landet.

Derudover er der så 2 special tilfælde, nemlig håndværkertilbud og liebhaver boliger. Hvis man kører en vurderingsrapport på et håndværkertilbud der er til salg lige nu så er der meget stor chance for at rapporten viser en pris der er højere end den aktuelle udbudspris. Dette er fordi at vi ingen viden har om boligens stand, og derfor må antage at den er i gennemsnitlig stand. I dette tilfælde kan man så bruge den udregnede pris til at få en ide om potentialet i boligen hvis man lægger en hel masse arbejde og knofedt i at få sat den i stand.

Liebhaverboliger er så specielle at vi ikke anbefaler brugen af vurderingsrapporter på disse.

Er der boliger i ikke kan beregne vurderingsrapporter på?

Ja, det kan ikke lade sig gøre at trække vurderingsrapporter på grunde, andelsboliger og landejendomme.

Vurderingsrapport, sælger-specifik FAQJeg skal sælge min bolig, kan jeg sætte prisen alene ud fra vurderingsrapporten?

Det anbefaler vi ikke at man gør. Der kan være specielle forhold ved et hus, som ingen maskinel vurdering har mulighed for at tage højde for.

Hvordan anbefaler i så at jeg sætter prisen for min bolig?

Vi anbefaler at du trækker en vurderingsrapport på din bolig, og derudover også inviterer en eller to ejendomsmæglere ud og vurdere din bolig. Med de tre priser i hånden skulle du således gerne have en god ide om hvad prisniveauet for din bolig bør være. Og du kan så ud fra denne viden vælge din strategi for hvad prisen skal være.

Vurderingsrapport, køber-specifik FAQHvad kan jeg som køber bruge en vurderingrapport til?

Du kan bruge den til at slippe for en hel masse irriterende hovedregninger som du ellers skulle have lavet manuelt. F.eks. kan du se hvad den fremskrevne pris for en bolig der blev solgt for 7 år siden ville være hvis den har fulgt den generelle prisudvikling i området.

Vurderingsrapporten kan give dig et estimat på om den bolig du kigger på er overvurderet i pris. En ejendomsmægler repræsenterer sælger og har en forpligtigelse til at kræve den højest mulige pris. Med vurderingsrapporten i hånden har du derfor mulighed for at se om udbudsprisen også stemmer med det som boligen er værd.

Kan jeg bruge en vurderingsrapport til at presse en sælger på prisen?

Ja, det er ihvertfald et forsøg værd :-).