18. mar. 2022

Hvad koster det at være boligejer?



Inden du køber din første bolig, kan det være værd at overveje, hvad det egentlig koster at eje mursten. For det er naturligvis ikke blot udgifter ved selve købet, man skal tage højde for i budgettet, når man kigger på drømmehjemmet. Vi giver dig her et overblik over, hvilke udgifter, du skal forvente at medregne i boligejerdrømmene.

 

Boliglån


Et hus i Danmark koster i gennemsnit 2,6 millioner kroner – se den gennemsnitlige salgspris i din kommune her – og det er de færreste, der har mulighed for at lægge alle penge på bordet med det samme. Derfor skal du hver måned eller hvert kvartal afdrage på dit lån til banken eller realkreditinstituttet. Denne post er nok en af de største i budgettet, så det er værd at undersøge forskellige former for lån og afdrag, så du får en model, der passer din økonomi.

 

Ejendomsskatter, grundskyld og renovation


Ejer du en bolig, skal du betale skat af ejendommen og grunden. Grundskylden beregnes som en promillesats af grundens værdi og skal betales til kommunen. Kommunen står også for at indsamle affald fra din husholdning, og disse udgifter opkræves sammen med grundskylden. Ejendomsværdiskatten betales til staten, og den udgør en procentdel af ejendommens vurderede værdi. Fra 2024 vil skatterne blive beregnet på de nye ejendomsvurderinger, som Vurderingsstyrelsen netop er begyndt at udsende til boligejerne.

 

Udgifter til ejerforening


Bor du i en ejerlejlighed, skal du i fællesskab med de andre ejere betale for de udgifter, der er til hele ejendommen. Det omfatter blandt andet vedligeholdelse og forbedringer, rengøring og snerydning. Ejer du et hus, kan du være medlem af en grundejerforening, hvor udgifterne kan være kontingent, vedligeholdelse af fælles bygninger og private fællesveje.

 

Forsikring af huset


Har du lånt penge til at købe drømmehuset, vil banken kræve, at du har en brandforsikring. Derudover har de fleste husejere også en husforsikring, som dækker skader på huset som følge af for eksempel skybrud eller frost. Husk at gennemgå forsikringsmarkedet grundigt ved at sammenligne priser.

 

Vedligeholdelse og renovering


Der er forskel på at eje et klassisk 60’er-hus og et vedligeholdelsesfrit nybyggeri. Men uanset hvad, er det en rigtig god ide at sætte penge til side til vedligehold af din ejendom både ude og inde – nogle udgifter som udskiftning af tag eller vinduer kan hurtigt løbe op i en stor udskrivning.