15. maj 2019

Mæglernes råd: Det skal du spørge om, inden du køber en bolig


Foto: Nik MacMillan, Unsplash


I køber drømmehuset efter at have forelsket jer hovedkulds i det til et åbent hus. Det har det rigtige antal værelser, køkkenet har den flotte bordplade, og der er plads til at spille fodbold i haven.


Efter I er flyttet ind, finder I ud af, at den gamle ejer selv har lavet nogle yderst kreative el-installationer - og at der er planer om at bygge en ny motorvej 500 meter fra jeres baghave. 


Overdrivelse fremmer forståelsen - men ikke desto mindre er der alligevel en række ting, du skal huske at få spurgt om, inden hus-forelskelsen for alvor sætter ind. 


Boliga.dk giver dig her de bedste råd fra nogle af fra landets helt store mæglerkæder, så du får et trygt boligkøb.



Området 


Når du køber en bolig, får du ikke blot et nyt hjem, men også et nyt nærområde. 


- Det er en god idé at spørge om ting, du ikke selv kan undersøge: Hvem bor i nabolaget, og er der et godt sammenhold, men også om der er lokal- eller trafikplaner, der er vedtaget og kan ende med at påvirke miljøet i dit nye hjem, siger siger Thomas Hovgaard, der er kommunikationschef hos Nybolig. 


I det hele taget er det slet ikke lige meget, hvor dit nye hjem ligger. 


- I kan aldrig ændre boligens beliggenhed, så spørg ind og tag stilling til, om nabolaget er det rigtige match i forhold til jeres arbejde, familie og fritidsinteresser. Alt det, der betyder noget  i hverdagen, siger Sara Lygum, der er områdechef for Danbolig i Odense. 



Baggrund for salg


Det kan være en god idé, når man er til fremvisning at spørge til, hvor lang tid sælger har ejet ejendommen, og hvorfor de gerne vil sælge. 


Sådan lyder anbefalingen fra Rie Jakobsen, der er køberrådgiver hos Home: 


- Det gælder især, hvis sælger ikke har haft ejendomme så længe. Jeg har oplevet kunder, der har købt et hus, og så var der planer om at grave en grusgrav i haven, som de ikke kendte til. Et andet eksempel er nogen, der kom til at bo overfor en rockerborg. Lige meget hvad, er det vigtig at spørge først. Også så det ikke ender med en sag i Boligretten, siger hun til Boliga



Renoveringer


Hvis der er blevet lavet arbejde eller renovering på ejendommen, så er det vigtig at spørge om, hvem det er blevet udført af - ellers kan det ende med at få store konsekvenser. 


- Nogle får udenlandsk arbejdskraft til at renovere deres bolig for sig, men så er det ikke altid udført efter de gældende danske regler. Det kan blive en dyr fornøjelse for køber at rette op på, siger Rie Jacobsen til Boliga. 


- Hvis det til gengæld er sælger selv, der har været igang, skal man være opmærksom på, at ejerskifteforsikringen ryger. Den dækker ikke arbejde, der ikke er udført af professionelle håndværkere, siger hun. 



Leveomkostninger


Nogle gange er virkeligheden en anden end det, der står oplyst i salgsopstillingen - måske er der endda nogle penge at spare. 


- Husk at spørge ind til ejendommens reelle varmeforbrug og ikke det, der står i energimærket. Det er ofte lavere end det energikonsulenten har beregnet sig frem til, siger Thomas Hovgaard.


Der kan også være omkostninger, der er større end først beregnet. 


- Det er helt naturligt at fokusere på boligens kontantpris, men det er mindst lige så vigtigt, hvad det koster at leve i boligen på længere sigt. Hvis udgifterne til vedligehold, skatter, forsikringer og forbrug er høje, kan det i sidste ende være billigere at købere en nyere og dyrere bolig med lavere omkostningerne, siger Sara Lygum til Boliga. 


Skal du forhandle bolig? Sådan får du prisen ned

Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga