ANNONCØRINDHOLD
01. aug. 2020

MAL-koderne er et vigtigt redskab, når man bruger kemikalier til byggeopgaver


Formålet med MAL-koden er at angive, hvilke sikkerhedsforanstaltninger der som minimum skal træffes i bestemte arbejdssituationer. Desuden anvendes MAL-koden i vid udstrækning som et substitutionsværktøj til at vælge det mindst farlige kemikalie til en given opgave.


MAL-koden skal fremgå af produktets sikkerhedsdatablad. Mange sætter også MAL-koden på produktets emballage, selvom dette ikke er et formelt krav, hvis blot koden oplyses på anden måde skriftligt ved købet.


MAL-koden er indført af hensyn til malernes arbejdsmiljø, men kan også være en god vejledning for gør-det-selv folk. Koden fortæller, hvordan du skal beskytte dig mod den sundhedsrisiko, der kan være ved at arbejde med produktet.


MAL-koden benævnes af og til også kodenummer, hvilket egentlig er kodens korrekte betegnelse, men det mere folkelige term MAL-kode har slået an, og derfor er det oftest MAL-kode, der ses.



Hvad er MAL-kode og hvad er de til for


MAL-koden består af to tal med en streg imellem. Fx 1-2. Det første tal angiver de sikkerhedsforanstaltninger, man som minimum skal træffe mod indånding af dampe fra produktets indhold af flygtige stoffer. Det andet tal angiver de sikkerhedsforanstaltninger, man som minimum skal træffe for at imødegå den sundhedsfare, der er ved produktet, hvis det kommer i direkte kontakt med hud og luftveje eller ved indtagelse.


Tallet før bindestregen går fra 00 til 5, og tallet efter bindestregen går fra 1 til 6. Jo højere tal, des højere behov for sikkerhedsforanstaltninger. Vælg derfor, hvor det er muligt, altid et produkt med den laveste kode, dvs. 00-1.


Det nuværende MAL kodesystem blev defineret tilbage i 1993. Reglerne om kodenumre er rent danske og er reguleret af Arbejdstilsynet.


Derfor kan din udenlandske producent eller leverandør ikke altid tilbyde dig, at beregne koden. Og du er som kemikalieimportør selv ansvarlig for at de danske regler følges.



Der er krav til kodenummer for følgende produkttyper:



  • Maling til brug i alle brancher (herunder autolakker og malevarelignende overfladebelægninger).

  • Lim (klæbemidler) til brug ved bygningsarbejde, i autobranchen, på karosserier og flydele.

  • Udfyldningsmidler (herunder fugemidler, tætnings- og spartelmasser, kit m.m.) til brug ved bygningsarbejde, i autobranchen, på karosserier og flydele.

  •  Trykfarver (herunder serigrafifarver og andre produkter til grafiske trykprocesser).

  • Fortyndingsmidler (herunder opløsningsmidler) til ovennævnte produkter.

  • Produkter til klargøring og afslutning ved arbejde med ovennævnte produkter (herunder affedtningsmidler, afvaskemidler og farvefjernere).


Hvordan fastsætter du MAL-koden


Er du importør eller producent af produkter, der kræver MAL-kode, skal du som forhandler sikre dig, at koden er beregnet korrekt.


Hvis du ikke selv mestrer de tekniske beregningsregler, eller er løbet sur i de forskellige lister og steder, du skal slå op i, er det oplagt at kontakte Altox.



Substitution og ansvar


Arbejdstilsynet har lavet vejledningsmateriale, der informerer om, hvordan man - i overensstemmelse med kravet om substitution - ud fra produktvalgsskemaerne vælger det produkt med lavest muligt MAL-kode, som kan klare den foreliggende maleopgave.


Vejledningen henvender sig til virksomheder, der udfører malearbejde, men retter sig også mod virksomheder, der rådgiver om malearbejde, projekterer malearbejde eller lader udførelse af malearbejde indgå i et projekt.


Derfor er det naturligvis afgørende for en forhandler af kemikalier, der er omfattet af krav til MAL-koder, at disse er beregnet 100% korrekt.


Man vil jo nødig fravælges som leverandør, fordi man ikke har styr på beregningerne.


Som ansvarlig virksomhed bør man jævnligt gennemgå sine produkters mærkning, herunder MAL-koderne, for at sikre, at de er tidssvarende og retvisende.


Man bør som bruger af maling, lim, fuge og trykfarve også sikre sig at medarbejdere, der håndterer kemikalierne, har den nødvendige uddannelse, og at denne er opdateret.



Hvor kan man få hjælp?


Man kan med fordel lade Altox bistå med rådgivning om MAL-koder og om sikker brug af produkterne.