21. aug. 2020

Boligas store guide til arkitekttegnede villaer og typehuseDe helt store spørgsmål i boligjagten – om du leder efter noget, der står færdigt eller som først skal bygges – involverer som regel: Pris, beliggenhed, størrelse og udseende.

Og ligesom man som ny på boligmarkedet skal lære sig ord som hovedstol, grundskyld og radon-niveau, byder alt det øjet ser også på mange nye: "Funkis" kunne måske lyde som en svampe-invasion, "forskudt" som om delene af ejendommen er på vej væk fra hinanden og betyder det "valmede tag" egentligt, at du får et helt moderne hjem med stråtag?

 

Boliga.dk guider dig her til de forskellige arkitekturer, du kan vælge imellem


 

Klassisk


Den klassiske arkitektur afhænger naturligvis langt hen ad vejen af øjnene, der ser. De gamle grækere ville nok mene, at der hører sig søjler til en sådan byggeart – men i Boliga.dks Byg Hus-univers er der dog tale om både villaer og sommerhuse i typisk ét plan.

Husene kan både have træ-, pudsede og murstensfacader – og så har de ofte et valmet tag eller en tagkonstruktion med ryg midt på huset og lige hældning til hver side.

Se eksempler på klassiske huse her

 

Funkis


Kendetegnende for funkis-arkitekturen er, at den er renset for alt pynt og bygger på funktionelle detaljer: men det gør bestemt ikke husene kedelige. Arkitekturen, der er særligt udbredt i byggeri fra 1920’erne og 1930’erne, skiller sig ofte ud i landskabet med sit helt firkantede – nærmest boksede udtryk, glatpudsede vægge og flade tag. Boligerne har ofte også store vinduer med små sprosser og altan eller en stor terrasse.

I Boliga.dks Byg Hus-univers kan du finde eksempler på funkis-typehuse med både sten- og pudsede facader.

Se eksempler på funkis huse her


Palæ


Modsat funkis-villaerne er palæ-ejendommene typisk udstyret med noget mere pynt. På husene findes franske altaner og balkoner – taget er valmet, og der anvendes gerne eksklusive materialer.

Som stilarten afslører, er der et noget mere royalt strejf over boligtypen – der i Byg Hus-universet også oftest tæller to etager og rigtig mange kvadratmeter.

Se eksempler på palæ huse her


Moderne


Den moderne byggestil er ikke helt så defineret som eksempelvis funkis og murermestervillaen. Arkitekturen er typisk enkel og minimalistisk og breder sig både over sommerhuse og villaer.

Husene har typisk store, rene flader og ligeså store vinduespartier med meget få eller helt uden sprosser. De kan være opført i sten og træ og tagets udformning kan også variere fra fladt tag til et ensidigt tag eller til et klassisk tag med rejsning i midten og lige hældning til begge sider. Typisk er der ikke tagudhæng på de moderne huse.

Se eksempler på moderne huse her


Murermester


Byggestilen er måske en af de mest velkendte fra de danske villaområder –  fra starten af 1900-tallet og helt frem til 50’erne blev en hel del af husene opført–  typisk muret op og med tegltag med kviste.

Husene har to plan og er gedigne i udtrykket. I dag opføres husene efter samme grundtanke som i sidste århundrede: dog er der lidt mere alsidighed i udtrykket; farvevalg, form med mere.

Se eksempler på murermester huse her

 

*Valmede tag har en lige hældning til hver side - men i modsætning til et helt klassisk tag går tagryggen ikke helt fra gavl til gavl men standses et stykke før, således at taget hælder ud mod alle husets ydermure.
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga