17. maj 2022

Nabostrid: Min nabo chikanerer mig, hvad skal jeg gøre?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Kære Henrik,

Jeg bor til leje i en lejlighed midt en storby. Jeg overholder generelt ejerforeningens husorden, når jeg en gang i mellem holder fester og har gæster på besøg.

På trods af dette modtager jeg mange klager fra min nabo, som jeg ikke synes har hold i virkeligheden. Hun anklager mig blandt andet for at støje og spille for høj musik. Min nabo sidder i bestyrelsen, så jeg er bange for at blive smidt ud af min lejlighed - selvom jeg overholder alle regler.

Hvad kan jeg gøre, jeg føler mig forfulgt?

Hilsen M

 

!: Kære M,

Når du bor til leje, er det normalt sådan, at ejerforeningen skal henvende sig til ejeren – det vil sige din udlejer - med eventuelle klager, der herefter skal tage fat i dig og påtale eventuelle støjgener eller overtrædelse af husordenen.

Nogle ejerforeninger har et krav om, at foreningen skal gå direkte til lejeren, der overtræder reglerne.

Men uanset, om det er den ene eller den anden konstruktion, skal ejerforeningen på klagerens vegne kunne dokumentere, at der er noget at komme efter.

Det går ikke at holde fest hver weekend og have støjende gæster, men en gang imellem er det, hvad man må acceptere.

Hvis jeg var dig, ville jeg eventuelt tale med formanden for ejerforeningen og sige, at du finder det ubehageligt, hvis der hele tiden bliver klaget uberettiget og sørg for at gøre det på skrift, således der er bevis for, at du har gjort indsigelse overfor klagers udlægning af situationen.

Det kan også være en god idé at føre en eller anden form for logbog, hvor du noterer, hvornår du rent faktisk har haft gæster, der kunne tænkes at have støjet lidt for meget, så du på den måde måske kan imødegå fremtidige klager.

Samtidig skal du selvfølgelig, hvis det er muligt, tage mere hensyn, end du allerede gør i dag. Men jeg tror ikke, at du behøver være så forfærdelig nervøs. Det er en meget svær bevisbyrde at løfte for foreningen. Særligt, hvis der ikke er klager fra andre naboer over støj.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner