17. feb. 2022

Tusindvis af nye huse: Nybyggeri når sit højeste niveau siden finanskrisen


Danskernes købelyst tørlagde i stor stil mæglerhylderne under coronakrisen, ligesom det i høj grad satte ild til nybyggerdrømmene landet over: 


2021 præsterede i hvert fald det højeste antal nybyggede villaer og rækkehuse siden byggeboomet før finanskrisen i slutningen af nullerne. 


Det skriver boligmediet Boliga.dk. 


Intet mindre end 10.419 huse stod færdige sidste år, og dermed er det første gang siden 2008, at antallet af nybyggede villaer har nået et femcifret niveau. I 2008 blev slutstenen lagt på i alt 13.356 villaer.


Antallet af nybyggede huse begyndte allerede at stige i 2020, hvor corona for første gang blev en del af hverdagen, men det var altså først i 2021, at det for alvor nåede nye – eller nærmere gamle – højder. 


Det er noget, der i den grad har kunnet mærkes på gulvet i nybyggerbranchen. Det fortæller Jan Skovgaard Hansen, der er administrerende direktør i arkitekt- og byggefirmaet Lind & Risør:


- Der har været en øget efterspørgsel på både vores rækkehuse og enfamilieshuse. Det har gjort, at vi lige nu har meget få varer på vores hylder. Vores rækkehus- eller gruppehusprojekter er udsolgt, og det er ret usædvanligt, at det er gået så stærkt, siger han til Boliga.dk.


- Når det gælder parcelhusene, har vi været nødt til at tilpasse os og ligge på en produktion, hvor vi både har nok medarbejdere, kan få alle elementer leveret og lave det i ordentlig kvalitet, siger Jan Skovgaard Hansen.


Allerflest nybyggede villaer er kommet til i Vejle Kommune, hvor der i 2021 stod 651 færdigbyggede huse efterfulgt af Horsens og Aarhus, hvor der begge steder blev bygget tæt på 500 nye villaer sidste år. 


 

LÆS OGSÅ Drømmer du om en solrig terrasse?


Prøv Boligas skyggekort, inden du køber drømmehjemmet




Boom i nye sommerhuse


Ligesom de almindelige helårshuse, er der også kommet rigtig mange nye sommerhuse til. Faktisk er antallet af nybyggede ferieboliger steget intet mindre end 23 procent mellem 2020 og 2021, viser Boliga.dks tal. 


Sidste år blev der således tilføjet 1.861 nye sommerhuse til det danske landskab, men selvom det er en stor stigning fra året før, så er der stadig langt til tilstandene før finanskrisen.


Her kom der i årene op til krisen mindst 3.000 og helt op mod 4.000 nye sommerhuse til hvert år indtil 2008, hvorefter antallet faldt og i 2014 nåede et lavpunkt, hvor der blev bygget blot omkring 1.000 nye ferieboliger. 


Men bygget, det bliver der i høj grad nu, og selvom vi ikke er langt inde i det nye år, lader det til, at der stadig er interesse for at bygge nyt. I hvert fald er der stadig travlt hos Lind & Risør: 


- Der er stadig pænt med besøg i vores prøvehuse - og det virker ikke til, at interessen er faldet. Selvom hylderne er lidt tomme lige nu, så kommer der nye projekter i løbet af året, så vi regner med, at det kommer til at gå lige så godt, som sidste år, siger Jan Skovgaard Hansen til Boliga.dk. 


Modsat villaerne og sommerhusene stod der i 2021 færre nybyggede ejerlejligheder færdige i forhold til året før.


13.520 færdigbyggede lejligheder blev det til, hvor der i 2020 kom hele 15.386 nye til. 



Se nybyggede boliger i dit område her


LÆS OGSÅ Drømmer du om en solrig terrasse?


Prøv Boligas skyggekort, inden du køber drømmehjemmet