Foto: Presse
16. Jun. 2019

Undgå at blive snydt, når du lejer boligDet kan nemt være en stressende oplevelse at finde en lejebolig, og der kan især være kamp om de gode lejligheder i de største danske byer. Det gør mange sårbare overfor fupnumre, og der er især mange unge, som bliver snydt hvert eneste år.

Når man søger en lejebolig, skal man have tillid til udlejeren, hvilket kan være nemt, hvis han eller hun har et godt omdømme. Du må dog ikke glemme, at du selv har et medansvar, for du kan sikre dig selv ved at tage en række forholdsregler, når du lejer en bolig.

Du er dog generelt allerede bedre stillet, hvis du vælger en kendt udlejningsportal som for eksempel her. Disse portaler gør meget for at afsløre fup, så du kan føle dig mere sikker.


Tjek ejendommens ordensregler


Før du overhovedet kontakter udlejer, er det en god idé at tjekke ejendommens ordensregler. Det er vigtigt at disse regler stemmer overens med dine egne ønsker – uanset om du gerne vil holde fester eller have fred og ro.

Det kan desuden også være en god idé at snakke med nogle af naboerne, som måske kan fortælle dig om livet i ejendommen. I nogle ejendomme er det et stort problem, at ordensreglerne ikke bliver overholdt, men der er fuldstændig styr på tingene i andre.

Du må bestemt ikke ignorere ordensreglerne, hvis du gerne vil have mulighed for at holde fester. I de fleste ejendomme er det ikke problematisk at holde en sjælden fest i ny og næ, men det er alligevel end god idé at spørge ekstra ind til dette område. Nogle ejendomme går mere op i ro og orden end andre, og roen kan især være efterspurgt, hvis der er mange ældre eller familier med små børn. I sidste ende skal du huske på, at du kan blive smidt ud af lejligheden, hvis du ikke overholder ordensreglerne i sådan en grad, at det generer naboerne.


Læs lejekontrakten grundigt


Du bør altid modtage en lejekontrakt, hvis du gerne vil leje en bolig, og det er vigtigt, at du læser denne lejekontrakt grundigt. Du skal altid søge vejledning hos en uvildig part, hvis du har tvivlsspørgsmål til punkter i lejekontrakten, for din forståelse er vigtig, hvis du vil undgå at blive snydt.

Når du kigger din lejekontrakt igennem, skal du især være opmærksom på vilkårene for en eventuel fraflytning. Hvor lang er din opsigelse for eksempel, og hvilken istandsættelse skal du selv stå for ved fraflytningen?

Hvis en udlejer forsøger at foretage en udlejning uden en lejekontrakt, skal du altid takke nej. Dokumentation er ufatteligt vigtigt i forhold til at sikre dine rettigheder, og en udlejer som undgår dokumentation har ofte ikke rent mel i posen.


Dokumenter fejl og mangler


Det er en fed følelse af få nøglerne til en ny lejlighed, men du må ikke blive for ivrig. Du har en række vigtige opgaver inden din indflytning.

Før du flytter ind i lejligheden, er det altid vigtigt, at du dokumenterer alle fejl og mangler i lejligheden. Det gøres bedst ved at tage billeder af fejlene, og du kan eventuelt understøtte din dokumentation yderligere ved også af filme funktionelle fejl i lejligheden.

Det er vigtigt, at du sender en oversigt over alle fejl og mangler til udlejeren indenfor 14 dage fra indflytningen. På den måde har du retmæssigt dokumenteret fejlen, og du kan ikke blive tvunget til at hæfte for istandsættelsen, når du flytter fra boligen.

Når du sender en oversigt over fejl og mangler til udlejeren, skal du altid sende et anbefalet brev. Her skal udlejer kvittere for modtagelsen, så de har ikke mulighed for at påstå, at de ikke har modtaget brevet.


Få alt på skrift


Du må aldrig nogensinde stole på udlejers ord i forbindelse med et lejemål, og derfor bør du prioritere at alt kommunikation forgår på skrift. På den måde kan udlejer ikke løbe fra eventuelle aftaler, og derudover vil det også være nemmere at afklare eventuelle stridsspørgsmål.

Hvis der skulle opstå uenig mellem dig og din udlejer, kan det i værste fald ende med en retssag, og her er du markant bedre stillet, hvis du har skriftlige beviser.


Vær ikke bange for juridisk hjælp


Hvis du alligevel skulle ende i en situation, hvor du føler dig misbrugt af din udlejer, så skal du ikke være bange for at søge juridisk hjælp.

Den danske lovgivning er lavet sådan, at dens primære formål er at beskytte den svageste part i en splids situation. Det betyder også, at langt de fleste retssager om lejeboliger bliver dømt til lejers fordel. Det er naturligvis altid bedst at undgå en tur i retten, men det er vigtigt at vide, at retten oftest er på din side, hvis udlejer skulle true dig med advokat.

Hvis du oplever at stå i denne situation, bør du altid selv søge rådgivning hos en advokat. De kan ofte vurdere din situation ud fra ganske få oplysninger, så du ved, hvordan du er stillet i forhold til en potentiel retssag. Du vil dog sandsynligvis opdage, at udlejer i sidste ende er ivrig for at undgå at skulle i retten.

 
Del det på
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga