04. jan. 2023

Vil gerne leje værelser ud: Hvordan gør man?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Stil dit eget boligspørgsmål HER - og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik,

Tak for en god brevkasse.

Jeg ejer en villa, hvor jeg nu er den eneste beboer, efter mine børn flyttede hjemmefra. Huset har mange værelser og er nok i virkeligheden for stort til bare mig alene.

Jeg holder dog frygtelig meget af at bo her, derfor overvejer jeg at leje nogle af værelserne ud – for eksempel til studerende, som der er en del af i min by. Men hvordan griber man sådan noget an:

Er der nogle krav til for eksempel separat køkken, badeværelser, hvor stort værelset skal være og lignende? Og hvordan fastsætter man huslejen?

Jeg er ikke interesseret i at røve et ungt menneske, men jeg vil da gerne have lidt ekstra penge til at vedligeholde huset.

Jeg ser frem til dit svar.

Med venlig hilsen,

G

 

!: Kære G,

Du vil normalt have mulighed for at foretage udlejning af enkeltværelser i din egen ejendom.

Der kan dog være nogle tinglyste grundejerforeningsregler eller kommunale bestemmelser, der sætter begrænsninger for, hvor meget du må udleje. Det skal du i første gang undersøge for ikke at komme i problemer på et senere tidspunkt.

Det vigtigste er midlertidigt, når man udlejer på den måde, hvad du kan gøre for at sikre, at lejerne opfører sig ordentligt.

Du skriver, at du har nogle voksne børn, der måske kan hjælpe dig i den forbindelse – også med at se lejerne an. Du kan måske også bede dem oplyse om, hvor de har boet tidligere, så du kan hente en reference på de potentielle lejere.

Du bør sørge for allerede fra at have helt klare retningslinjer for, hvad der må anvendes af lejerne; eksempelvis badeværelse, vaskemaskine, tørretumbler, have, carport – og så er det desuden også en god idé at have regler for støj, musik og overnattende gæster.

Jo flere aftaler og faste rammer, der er, jo bedre er muligheden for, at der er ordnede forhold for både lejer og udlejer.

Med hensyn til lejens fastsættelse, kan du kontakte det lokale huslejenævn hos kommunen, og der få at vide, hvad der anses som rimeligt.

Jeg synes, det er meget prisværdigt, at ud ikke vil ”røve” de unge mennesker, men du skal selvfølgelige også selv sikre, at det går som det skal.

Kontrakten skal være skriftlig, og du bør måske overveje at få en advokat til at hjælpe dig.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner