12. okt. 2021

Billige kommuner i fremgang: Her er huspriserne steget mest


Det er ingen eller en i så fald ringe skjult hemmelighed, at der har været massiv fremgang på boligmarkedet i løbet af det seneste år med en overflod af handler og stigende priser.


Det afspejler sig ikke blot i de dyreste og måske mest eftertragtede boligområder, men over hele landet - også i nogle af de billigere kommuner.


Det viser udbudsdata fra boligmediet Boliga.dk.


De ti kommuner, hvor udbudskvadratmeterpriserne for alvor har taget fart i løbet af det seneste år, er nemlig Herlev, Dragør, Ærø, Læsø, Tårnby, Stevns, Hørsholm, Gladsaxe, Halsnæs og Bornholms Kommune med prisstigninger på mellem 20 og op til næsten 30 procent i forhold til oktober sidste år.*


Allermest er der sket på klippeøen Bornholm, hvor en kvadratmeter hus i dag koster 29,5 procent mere end for bare tolv måneder siden. Til sammenligning er en villakvadratmeter på landsplan i gennemsnit steget seks procent i samme periode. 


Faktisk er der flere ø-kommuner blandt de største prisstigninger: Ærø og Læsø, der er gået fra at ligge blandt landets ti billigeste kommuner i 2020, er nu - efter stigninger på omkring 23 og 24 procent - gået ti pladser op ad prisrangeringen af Danmarks kommuner.


- Det er områder, hvor der normalt er få handler, så når der pludselig kommer flere, kan det se lidt voldsomt ud i statistikken. Men der er ingen tvivl om, at det er nogle steder, som det her år har nydt godt af coronakrisen, hvor folk har fundet ud af, at de kan arbejde hjemmefra og afstanden til arbejdspladsen måske ikke betyder så meget. Det her fået nogle til at flytte ud, hvor man kan få frisk luft og natur og måske endda gå hele vejen og tage til en ø, siger Mikkel Høegh, der er boligøkonom i Jyske Bank, til Boliga.dk 


En kvadratmeter villa på Bornholm koster lige nu 12.340 kroner, hvor man på Ærø og Læsø skal give henholdsvis 9.274 og 9.821 kroner for en villakvadratmeter - til sammenligning løber landsgennemsnittet op i lige knap 15.700 kroner pr. kvadratmeter. 


 

LÆS OGSÅ Drømmer du om en solrig terrasse?


Prøv Boligas skyggekort, inden du køber drømmehjemmet


 

Parcelhusdrømmen i forstaden lever


Det er formentlig også i de billigste og mellembillige kommuner, at man i den nærmeste fremtid vil se de største prisstigninger på villamarkedet.  Danskernes parcelhus drøm udenfor de store byer lever nemlig i bedste velgående, fortæller Mikkel Høegh: 


- Vi har lige haft en periode med en parcelhusoptur. Hvor det tidligere har været ejerlejligheder, der har været mest populære, er det nu villaerne, hvor vi ser virkelig mange handler i de her såkaldte forstadskommuner. Efter boligmarkedet har tabt en smule fart, er tendensen også, at det er lejlighedsmarkedet, som er bremset lidt op. Husene rykker derimod stadig, siger han til Boliga.dk. 


Den absolut dyreste kommune at købe hus i i Danmark ligger i hovedstadsområdet, hvor den mondæne liebhaverenklave Gentofte tager førstepladsen - efterfulgt af København og Lyngby-Taarbæk Kommune. I Gentofte Kommune lyder kvadratmeterprisen på næsten 69.900 kroner for de udbudte villaer. Her koster et hus på 150 kvadratmeter altså næsten 10,5 millioner kroner lige nu. 


I den anden ende af skalaen fastholder Lolland Kommune - på trods af en prisstigning på næsten ti procent - sin placering som landets billigeste kommune med en kvadratmeterpris på lige over 6.000 kroner: Det er er lige  omkring 900.000 kroner for et gennemsnitligt hus i samme størrelse som før - og en forskel fra bund til top på 9,6 millioner kroner.



Se huspriserne i din kommune her


 

*Boliga.dk har udregnet den gennemsnitlige kvadratmeterpris på de udbudte villaer og rækkehuse til salg 1. oktober 2020 og 2021 fordelt på kommuner og beregnet stigningen i procent. 


 

LÆS OGSÅ Drømmer du om en solrig terrasse?


Prøv Boligas skyggekort, inden du køber drømmehjemmet