22. jun. 2021

Efterladte ting: Må vi køre det til genbrug?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Kære Henrik,

Min svoger har for to-tre år siden givet en ven lov til at stille noget indbo i et hjørne af en hal, som er ved siden min svogers hus. Altså en vennetjeneste og ikke noget lejemål.

Nu er situation den, at der er nogen, om vil købe min svogers ejendom, men under forudsætning af, at de henstillede effekter bliver fjernet.

Vennen blev tilbage i oktober 2020 oplyst om, at ejendommen skulle sættes til salg og effekterne skulle fjernes. I maj, hvor aftalen om handel blev indgået, blev det igen sagt til vennen, at de skulle fjernes.

Intet er sket, og vi “når” ikke ind til den nu tidligere ven, når vi taler med ham eller skriver med ham.

Der er ikke indgået nogen lejeaftale, så det er vel ikke en del af lejeloven. Det er jo heller ikke en boligenhed, der er tale om.

Den tidligere ven har ikke midlerne til at finde et nyt sted at få det placeret - ej heller få det flyttet.

Må vi give det til Røde Kors eller køre det til genbrug?

Med venlig hilsen,

K

!: Kære K,

I bør sende et anbefalet brev eller et brev med såkaldt afleveringsattest til ejeren af effekterne og give besked om, at de inden en bestemt frist skal fjernes.

Samtidig kan I foreslå - uanset om det er irriterende - at I selv bortskaffer tingene, hvis han giver accept på det.

Hvis I fjerner det selv uden accept, kan I risikere at få problemer, hvis han efterfølende kommer og påstår, at effekterne havde en stor værdi.

I kan eventuelt kontakte politiet og sige, at der er noget opmagasineret indbo, som I vil flytte ud på gaden, fordi aftalen er udløbet. Så er det politiets opgave at tage effekterne som hittegods eller give tilladelse til, at I bortskaffer det.

Det er en fremgangsmåde, der er meget bøvlet og besværlig, men så er I på den sikre side. Politiet kan sikkert bruge deres tid på bedre om mere fornuftige gøremål. Så det bedste er at få kontakt til ejeren af effekterne – eventuelt opsøge vedkommende på dennes bopæl og finde en løsning.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner